Ostvarili san: Dolaze iz siromašnih obitelji, a danas na računima imaju milijarde

Foto/Screenshot: Guliver/Getty Images/YouTube

NA NEDAVNO objavljenoj Forbesovoj listi američkih milijardera našla su se brojna dobro poznata imena. Među njima, mnogi su svoje bogatstvo naslijedili ili dolaze iz dobrostojećih obitelji koje su im stvorile savršen temelj za uspjeh.

Međutim, Business Insider nedavno je objavio listu onih čiji su počeci daleko skromniji. Ne dolaze iz bogatih obitelji, nisu nužno odrasli u velikim gradovima, neki od njih nisu pohađali fakultet, a mnogi su pripadnici manjina.

1. Sheldon Adelson

Bogatstvo: 28,5 milijardi dolara.
Datum rođenja: 4. kolovoza 1933.


Sin židova iz Ukrajine koji su se doselili u Boston osnivač je i izvršni direktor kompanije “Las Vegas Sands”. Otac mu je bio taksist, a majka je držala trgovinu materijala za pletenje. Prvi je posao imao s 12 godina, a prodavao je novine. Iako je uspio upisati njujorški City College, nikada ga nije završio.


 
2. Jeff Bezos

Bogatstvo: 27,2 milijarde dolara.
Datum rođenja: 12. siječnja 1964.


Osnivač i izvršni direktor Amazona. ne dolazi iz bogate obitelji. Dijete je majke tinejdžerice, a njezin je brak trajao samo godinu dana. Otac je bio je regionalni direktor američke Komisije za atomsku energiju sa sjedištem u Albuqerqueu u Novom Meksiku, a očuh Miguel bio je kubanski emigrant koji je u Ameriku došao s 15 godina.


3. Harold Simmons

Bogatstvo: 10 milijardi dolara.
Datum rođenja: 13. svibnja 1931.


Privredni investitor Harold Simmons odrastao je u ruralnom dijelu Texasa, u kući bez vode i struje. Otac i majka bili su nastavnici. Od ušteđevine od pet tisuća dolara koju je stekao radeći u banci i kredita od 95 tisuća dolara koje je podigao 1960., kupio je malu trgovinu. Posao se počeo širiti, a Simmons je na kraju stvorio lanac od 100 trgovina koji je 1973. prodao za 50 milijuna dolara.4. John Paul DeJoria

Bogatstvo: 4 milijarde dolara.
Datum rođenja: 13. travnja 1944.


Osnivač i izvršni direktor kozmetičke kompanije Paul Mitchell Cosmetic sin talijanskih i grčkih doseljenika. Roditelji su se razveli kada je imao samo dvije godine. Odrastao je u Los Angelesu, a sa samo devet godina sa starijim je bratom počeo prodavati razglednice i novine kako bi preživjeli. Problemi su započeli kada ga je socijalna služba oduzela samohranoj majci i preselili u udomiteljsku obitelj. Postao je član ulične bande, a život je odlučio promijeniti nakon što mu je profesor matematike rekao da u životu ništa neće postići. Nikada nije upisao fakultet, a nakon srednje škole završio je u mornarici.


 
5. David Geffen
 
Bogatstvo: 6 milijardi dolara.
Datum rođenja: 21. veljače 1943.


Direktor izdavačke kuće, filmski i kazališni producent dijete je palestinski doseljenika. Iako je upisao nekoliko fakulteta, nikada nije diplomirao. Zaposlio se u agenciji Williama Morrisa gdje je radio u odjelu za raspodjelu pošte. Valja spomenuti i kako je na prijavnici za posao slagao da je završio fakultet i uspio presresti pismo s fakulteta u kojem je stajalo da fakultet nije završio. Nakon odlaska iz Williama Morrisa postao je agent Laure Nyro i skupine Crosby, Stills and Nash.


 
6. Howard Schultz

Bogatstvo: 2 milijarde dolara.
Datum rođenja: 19. srpnja 1953.


Osnivač i izvršni direktor Starbucksa odrastao je u siromašnoj njujorškoj četvrti Brooklyn. Otac je bio bivši vojnik i vozač kamiona, a Howard je pokušao pobjeći od siromaštva baveći se sportom. Nakon što je dobio studentsku stipendiju postao je prvi Schultz koji je završio fakultet.


7. Kirk Kerkorian
 
Bogatstvo: 3,9 milijardi.
Datum rođenja: 16. lipnja 1917.


Jedan od najutjecajnijih tajkuna iz Las Vegasa sin je armenskih doseljenika. Odrastao je u vrijeme Velike depresije, u Fresnu u Kaliforniji. Školu je napustio u osmom razredu. U mladosti je bio boksač i osvojio je amatersko prvenstvo u velter kategoriji. Za vrijeme Drugog svjetskog rata prevozio je kanadske borbene avione u bazu u Škotskoj.


 
8. Carl Icahn
 
Bogatstvo: 20,3 milijarde dolara.
Datum rođenja: 16. veljače 1936.


Osnivač i izvršni direktor investicijske tvrtke Icahn Capital Management odrastao je u židovskoj obitelji niže srednje klase u njujorškom Queensu i zahvaljujući dobrom uspjehu u školi dobio je stipendiju za prestižno sveučilište Princeton.


9. Harold Hamm
 
Bogatstvo: 12,4 milijarde dolara.
Datum rođenja: 11. prosinca 1945.


Izvršni direktor naftne kompanije Continental Resources nikada nije upisao fakultet. Rođen je kao trinaesto dijete u obitelji berača pamuka u Oklahomi. Radio je na benzinskoj postaji i popravljao automobile prije nego što je u 22. godini osnovao vlastitu naftnu kompaniju koja danas vrijedi milijarde dolara.


 
10. David Green

Bogatstvo: 5 milijardi dolara.
Datum rođenja: 13. studenog 1941.


Osnivač i izvršni direktor maloprodajnog lanca materijala za umjetnike Hobby Lobby sin je siromašnog seoskog propovjednika iz Oklahome. Nikada nije upisao fakultet, a 1970. posudio je 600 dolara i započeo vlastiti posao, sastavljajući minijaturne okvire za slike u garaži svoje obitelji. Za dvije godine posao se toliko razvio da je obitelj Green uspjela otvoriti vlastitu trgovinu. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara