Otkriven Sveti gral kozmologije? Astrofizičari za danas najavili objavljivanje velikog otkrića

Ilustracija: Shutterstock

ZNANSTVENICI iz Harvard-Smithsoniana će ovog ponedjeljka u 17 sati po našem vremenu objaviti "veliko otkriće", stoji u objavi za medije koja je otamo stigla.

Velike vijesti bit će objavljene na pressici koja će se uživo moći pratiti ovdje, a iako se ne zna što će biti objavljeno, glasine su počele kružiti.

Guardian javlja da postoje špekulacije da je pronađen dokaz prvih gravitacijskih valova, mreškanja u prostorvremenu koja su nastala u ranom periodu svemira. Otisak koji su oni ostavili kad je svemir nastao prije 13,82 milijardi godina dao bi uvid u to kakav je bio tek netom nakon Velikog praska. Gravitacijski valovi su posljednja netestirana postavka Einsteinove opće teorije relativnosti.

"Kruže glasine da je signal pronađen uz pomoć posebnog teleskopa nazvanog Bicep (Background Imaging of Cosmic Extragalactic Polarization) na Južnom polu", piše Guardian.

"To se naziva Svetim gralom kozmologije. Bilo bi to veliko, veliko, veliko otkriće", kazala je kozmologinja s londonskog Sveučilišta, Hiranya Peiris.

Ipak, ne valja srljati. Čak i ako znanstvenici objave da su otkrili ove signale s početka svemira, podatke će trebati provjeriti drugi znanstvenici kroz različite eksperimente.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara