Otkriveno u kojem gradu žive najpošteniji ljudi na svijetu

Foto: Unfoldthefuture.eu

NAMJERNIM gubljenjem novčanika diljem svijeta novinari Readers' Digesta ustanovili su da je najpošteniji grad Helsinki, a da je u Lisabonu najteže susresti poštena nalaznika.

Novinari su u 16 gradova, od Helsinkija i Moskve, preko Bombaja i Budimpešte do Lisabona i New Yorka "izgubili" ukupno 192 novčanika. Na dvanaest su lokacija promatrali što će se dogoditi nakon što su na javnome mjestu, uz trgovački centar, u parku ili na pločniku, ostavili novčanik s pedesetak dolara i kreditnim karticama, fotografijama, te imenom i brojem telefona.

Pokazalo se da je Helsinki najpošteniji grad u kojem je vraćeno jedanaest od dvanaest novčanika. Slijedi Bombaj s devet vraćenih, a na trećem su mjestu Budimpešta i New York s osam vraćenih novčanika.

Slovenska prijestolnica Ljubljana na sredini je popisa, poslije Moskve, Amsterdama i Berlina, a za njom slijede London, Varšava, Bukurešt, Rio de Janeiro, Zuerich, Prag i Madrid. U Lisabonu je vraćen samo jedan novčanik, a i taj je vratio stariji par iz Nizozemske. Nažalost, niti jedan se hrvatski grad nije našao na popisu.

Novinari Readers' Digesta zaključuju kako ni dob ni spol ni imovinsko stanje ne mogu pomoći u predviđanju tko će biti pošten. Novčanike, a vraćeno ih je 47 posto, vraćali su i mladi i stari, muškarci i žene, imućni i siromašni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara