Otvorena Oziđana pećina na Krki, pogledajte kako izgleda

Otvorena Oziđana pećina na Krki, pogledajte kako izgleda

Foto: NPKrka

U NACIONALNOM parku Krki danas je otvorena Oziđana pećina, lokalitet iznimne prirodne, kulturološke i povijesne vrijednosti u sklopu poučne staze Stinice-Roški slap-Oziđana pećina.

Riječ je o špilji dugačkoj 59 metara i širokoj od pet do sedam metara na lijevoj obali Krke, iznad Roškoga slapa, gdje su arheološka istraživanja potvrdila sve neolitičke kulture na jadranskom području.

Na otvorenju Oziđane pećine bio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, koji je tom prigodom rekao kako se iz prve ruke stigao uvjeriti u rezultate rada i sustavnog ulaganja u održivi razvoj, čija je svrha otvaranje novih turističkih objekata te istodobno očuvanje okoliša.

"U svim ovakvim projektima važna je komunikacija s lokalnim stanovništvom koje može razvijati vezane djelatnosti", rekao je Zmajlović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Šibensko-kninskoj županiji još je projekata koji se rade po načelu održivog razvoja, a u posljednje dvije godine za njih je preko ministarstva povučeno 250 milijuna kuna, rekao je ministar, dodajući kako je sve to "dio stvaranja krovnog branda parkova Hrvatske".

Ravnatelj Javne ustanove Nacionalnog parka Krke Tonči Restović istaknuo je da je otvorenje Oziđane pećine, kojim je zaključen šest milijuna kuna vrijedan projekt uređenja staze Stinica-Roški slap-Oziđana pećina po programu "Natura 2000", zapravo velika stvar jer se time smanjuje pritisak na najposjećeniju lokaciju tog parka Skradinski buk.

Nacionalni park Krka, objasnio je Restović, već neko vrijeme radi na održivom upravljanju posjetiteljima pokušavajući ih motivirati za uzvodne lokacije.

Oziđana pećina obogatit će ponudu parka, koji očekuje i realizacija čak 110 milijuna kuna vrijednih projekata uređenja centra za posjetitelje u bivšoj vojarni Puljanima te ulaza Lozovca, istaknuo je ravnatelj Restović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara