Ovisnosti i depresija: Mračna strana "najsmješnijeg čovjeka na svijetu"

Foto: Press/Guliver/Getty Images

LJUBITELJI filma iz cijelog svijeta tuguju za Robinom Williamsom, jednim od vjerojatno najomiljenijih glumaca, utjecajnim komičarom koji je, ironično, svoj jedini Oscar osvojio zahvaljujući dramskoj ulozi u odličnom filmu Gusa Van Santa "Dobri Will Hunting".

O smrti glumca u ovom se trenutku zna više-manje sve. U ponedjeljak je pronađen mrtav u svom domu u Tiburonu u Kaliforniji, a riječ je o samoubojstvu.

Ipak, u moru članaka, izvještaja, nagađanja i izjava "neimenovanih izvora", ponavlja se detalj o depresiji koja je Williamsa u konačnici natjerala na suicid, a upravo je depresija čest "životni suputnik" genijalnih komičara što Robin Williams bez ikakve sumnje jest.

"Stojite na rubu i gledate u ponor"

"Stojite na rubu i gledate u ponor. Odjednom začujete glas i to je tihi mali glas koji vam govori 'skoči'", rekao je Williams u razgovoru s Diane Sawyer pričajući o svojoj dugogodišnjoj borbi s ovisnošću i depresijom.

Williams je godinama otvoreno govorio o svojoj borbi s alkoholom i ovisnosti o opijatima. Prošli je mjesec nekoliko tjedana proveo u Centru za borbu protiv ovisnosti u Minnesoti. Njegova agentica za tisak Mara Buxbaum potvrdila je da se 62-godišnji glumac dugo borio s teškom depresijom, zamolivši da se poštuje privatnost obitelji u trenucima iznenadnog i tragičnog gubitka.

Gotovo 20 godina Robin Williams je uspijevao držati svoju ovisnost pod kontrolom. Potaknut smrću prijatelja i kolege Johna Belushija, ali i zbog rođenja sina Zacheryja, Williams se uspješno skinuo s droge i alkohola, ali prvi veći povratak porocima dogodio se 2003. za vrijeme snimanja na Aljasci.

"Bio sam u gradiću na kraju svijeta i pomislio sam možda će mi piće pomoći jer osjećao sam se usamljeno i preplašeno. A to je bila najgora stvar na svijetu", rekao je Williams u intervjuu za Guardian 2010.

"Kokain je način na koji vam Bog poručuje da previše zarađujete"

Uslijedile su još tri godine opijanja, a tada mu je obitelj pomogla da zatraži stručnu pomoć nakon čega je dva mjeseca proveo u ustanovi koju je u intervjuima nazivao "klubom nadrogiranih".

Često je znao dogovoriti da nakon 1982. nikad nije uzimao ništa jače od boce Jacka Danielsa te u šali dodao da je kokain "božji način da vam poruči da previše zarađujete".

"Ne. Kokain - od njega sam paranoičan i impotentan, kako zabavno. Ni jedan dio mene nikada se nije poželio vratiti drogama. Beznačajni razgovori do ponoći, a u zoru se budite poput vampira. Ne", rekao je.

Uslijedili su i razvodi (ženio se tri puta i iz tih brakova ima troje djece) u kojima je izgubio više od 20 milijuna dolara, a 2011. oženio je grafičku dizajnericu Susan Schneider koja je bila uz njega i 2009. kada je završio na operacijskom stolu zbog problema sa srcem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borba s depresijom

Unatoč obiteljskoj idili, 62-godišnji Williams ovog se srpnja ponovno prijavio u kliniku za odvikavanje, a njegova glasnogovornica Mara Buxbaun tada je rekla da je razlog odlaska pokušaj da se "fokusira na to da ostane trijezan na što je posebno ponosan".

Borba s depresijom nakon njegove je smrti rezultirala velikim brojem članaka o problemima s kojima se mnogi Amerikanci (koji od depresije pate) svakodnevno susreću, a mnogi smatraju kako unatoč tragediji u svemu postoji nešto pozitivno jer smrt legendarnog komičara pobudila je interes javnosti za ovom temom.

"Najsmješniji čovjek na svijetu"

Podsjetimo, Robin Williams rođen je 21. lipnja 1951. u Chicagu. Kratko prije upisa 1973. na studij glume na njujorškom Juilliardu studirao je političke nauke. Karijeru je počeo kao stand-up komičar, a slavu je stekao ulogom izvanzemaljca Morka u američkoj humorističnoj seriji "Mork and Mindy" koja se prikazivala od 1978. do 1982.

U serijama je često improvizirao dijaloge, a njegov visoki nazalni glas ubrzo je postao i njegov zaštitni znak. Prvu nominaciju za Oscara ostvario je za ulogu radijskog voditelja u ratnoj komediji iz 1987. "Dobro jutro, Vijetname" koja ga je lansirala među filmske zvijezde. Film je snimljen prema istinitoj priči u režiji Barryja Levinsona.

Oscara za najbolju mušku sporednu ulogu u drami "Dobri Will Hunting" u kojemu glumi senzibilnog psihijatra dobio je 1997., a iste je godine, po izboru čitatelja američkog časopisa Entertainment Weekly proglašen "najsmješnijim čovjekom na svijetu".

Poznat po izboru nekonvencionalnih uloga u komedijama i dramama kojima je potom udahnuo nešto posebno, svoje, "otkačeno", Williams je gledatelje osvojio ostvarenjima u "Društvu mrtvih pjesnika", "Kralju ribara", "Svijetu po Garpu", "Tatici u suknji", "Popaju", "Buđenjima", "Ja ću budan sanjati" i drugima.

"On je bio sve, nitko nije bio kao on"

Glumčeva smrt duboko je potresla njegove prijatelje i brojne kolege.

Američki predsjednik Barack Obama Williamsovoj je obitelji uputio izraze sućuti. "Robin Williams bio je pilot, doktor, duh, dadilja, predsjednik, profesor, Petar Pan, i sve između toga. Ali nitko nije bio kao on. Svakoga čovjeka znao taknuti u dušu. Znao nas je i nasmijati i rasplakati", poručio je Obama, dodavši da je Williams svoj golemi talent velikodušno dijelio s onima kojima je to bilo najpotrebnije, od američkih vojnika daleko od kuće do onih koji žive na društvenom rubu.

Redatelj Steven Spielberg kazao je da je Williams bio genij komedije, "munja koja je izazivala grmljavinu smijeha".

Garry Marshall, producent koji je izabrao Williamsa za njegovu prvu ulogu u seriji Mork & Mindy, jednostavno je ga je opisao kao čovjeka koji je "mogao usrećiti baš svakoga, osim sebe".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara