Ovo je "najveća prepreka seksualnom zadovoljstvu" (kod žena)

Ovo je "najveća prepreka seksualnom zadovoljstvu" (kod žena)

Screenshot: Huffington Post

SEKS je kompliciran, a društveni tabui koji su uključeni o raspravljanju o njemu otvoreno samo sve skupa još dodatno zakompliciravaju.

Istraživačica Emily Nagoski u misiji je da to promijeni, a sad to pokušava napraviti i svojom knjigom "Come As You Are: Iznenađujuća nova znanost koja će transformirati vaš seksualni život". U razgovoru za Huffington Post pokušala je razjasniti neke škakljive seksualne teme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tako je, pričajući o tome koja su konkretna pitanja kad se radi o osuđivanju tijela, Nagoski kazala: "Ne postoji ništa za što me ljudi nisu pitali. Zabrinuti su oko oblika svojeg tijela, svakog dijela svojeg tijela, oblika grudi, oblika stidnih usana, sala na tijelu, to je jako veliki problem, kritiziranje vlastitog tijela vjerojatno je najveća prepreka punom seksualnom zadovoljstvu kod žena".

Nakon toga dodala je: "Ali i orgazam. Koliko bi ih trebale imati, koliko bi trebao trajati, što ako nisu nikad doživjele orgazam... Čak 12 posto žena do dobi od 28 godina nikad nisu doživjele orgazam ili nisu sigurne jesu li ga ikad doživjele. A stalno nam se nameće da bismo trebale cijelo vrijeme imati eksplozivne orgazme svaki dan".

Također, osvrnula se i na to kako društvo utječe na zbivanja među plahtama: "Način na koji nas uče o seksu od dana kad se rodimo u osnovi je u potpunosti kriv. Sve ideje o svrsi seksa, o tome kakav bi to trebao biti osjećaj, tko bi se s kime trebao seksati...svaka stvar koja se u našoj kulturi uči o seksu kriva je. Svi bismo mi trebali početi od samog početka, pobrinuti se da naša djeca dobiju prave informacije".

Na kraju je savjetovala i kako to promijeniti: "Kad objašnjavamo djeci što je seksualnost, nije toliko bitno što im govorimo, koliko je bitno da smo smireni i da se dobro osjećmo, tako da oni osjete da je seks nešto u čemu se uživa, a ne nešto čega se treba sramiti ili bojati".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara