Ovo je pogled kroz najveći prozor u svemiru: Talijanski astronaut svakodnevno objavljuje fotografije s ISS-a

Ovo je pogled kroz najveći prozor u svemiru: Talijanski astronaut svakodnevno objavljuje fotografije s ISS-a

Foto: Twitter

TALIJANSKI astronaut Luca Parmitano od svibnja se nalazi na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), a boravi u opservatoriju nazvanom Kupola sa sedam prozora koja pruža dosad neviđene mogućnosti opažanja astronauta i kroz koju se Zemlja najbolje vidi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći prozor na kupoli sagrađenoj prije tri godine promjera je osamdeset centimetara, dok sama kupola predstavlja najveći prozor koji se ikad koristio u svemiru jer su prije njega astronauti Zemlju promatrali kroz male okrugle prozore čija je veličina bila do pedeset centimetara.

Spomenuti astronaut Parmitano na Twitteru redovito objavljuje različite fotografije s ISS-a, a dosad su ga se najviše dojmili noktilucentni oblaci, rijetki misteriozni oblaci koji zbog sagorijevanja meteora u atmosferi sjaje pa se mogu vidjeti po noći.

"Privilegija je biti na ISS-u. Osjećam se dužnim podijeliti ono što vidim i osjećam", kazao je ovaj inženjer letenja govoreći kako njegove fotografije imaju dvostruki cilj: želi da ljudi steknu bolji uvid u ono što svemirski program nudi, ali i da shvate kako je naš planet jedinstven u svojoj ljepoti i krhkosti.

"To je naš jedini dom i na nama je da ga zadržimo zdravim, te da ga sačuvamo i dijelimo, ne samo s drugim ljudima, već i s mnogobrojnim vrstama koje ga nastanjuju", rekao je astronaut čija misija završava 10. studenog.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara