Ovo su dvije nove vrste pauka: Spektakularni "paunovi"

Ovo su dvije nove vrste pauka: Spektakularni "paunovi"

Foto: Jürgen Otto

IME SU dobili zbog jarkih boja i specifičnih elegantnih pokreta za vrijeme parenja kojima podsjećaju na prave paunove, a ove dvije nove vrste pauka otkrivene su u južnom dijelu Queenslanda. 
 
Šarena verzija "pauka pauna", točnije, ona s plavim i crvenim prugama, dobila je nadimak Sparklemuffin, a crno-bijela verzija - Skeletorus. Ova vrsta pauka poznata je otprije, odnosno do sada se zna za tri verzije, a za otkriće dviju novih zaslužni su Madeline Girard sa sveučilišta Berkeley u Kaliforniji i njen prijatelj iz Wondul Range Nacionalnog Parka, izvještava Live Science.
 
"Unatoč velikom broju vrsta koje smo otkrili zadnjih nekoliko godina, ne mogu se oteti dojmu da smo zapravo samo zagrebali površinu ispod koje se krije nova nevjerojatna grupa pauka te da priroda priprema nova, uzbudljiva iznenađenja", rekao je Jürgen Otto, entomolog i fotograf, te koautor studije o ovim novim vrstama koju uz njega potpisuje i David Hill.
 
Mužjaci vrste Maratus jactatus (naslovna fotografija) dugi su oko četiri i pol milimetra i ponosni su vlasnici plavo-crvenih pruga, koje ženke i "bebe" nemaju (fotografija ispod).
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
 
Mužjaci vrste Maratus sceletus (fotografija ispod) nešto su manji, od 3.7 do 4.2 milimetra, a svojim bojama podsjećaju na kostim za Noć vještica. Obje su vrste poznate i po svom "svadbenom plesu", što je, uz jarke boje, još jedan razlog zbog kojega su dobili ime "paunovi".
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara