Pekari prijeti kazna jer nije htjela peći "gay" tortu

Pekari prijeti kazna jer nije htjela peći "gay" tortu

Foto: Shutterstock

JEDNA pekara u Sjevernoj Irskoj završit će na sudu jer je odbila ispeći tortu koja bi poduprla homoseksualni brak, potvrdilo je u utorak povjerenstvo za jednakost, a prenijeli mediji.

Pekara Ashers Baking Company koju je prije dvadeset godina osnovala kršćanska obitelj McArthur dobila je narudžbu da ispeče tortu na kojoj će biti Bert i Ernie iz Ulice Sezam, uz geslo "poduprite gay brakove" i logo aktivističke organizacije QueerSpace iz Belfasta, piše AFP.

"Ta je narudžba bila protivna našim uvjerenjima i još više biblijskome učenju", kaže se u priopćenju što ga je direktor pekare Daniel McArthur objavio na YouTubeu.

"Idući ponedjeljak nazvali smo klijenta i rekli mu da ne možemo ispuniti tu narudžbu", rekao je i dodao da je trošak refundiran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne suprotstavimo li se tom slučaju, kako ćemo se suprotstaviti idućima", pita se McArthur, a prenosi dpa.

Pekara je, kaže, već odbijala narudžbe za torte s pornografskim slikama i uvredljivim tekstom.

No šest tjedana poslije pekara je primila pismo od povjerenstva koje traži da se ta odluka promijeni pod prijetnjom tužbe.

Kršćanski institut, organizacija koja se bori protiv homoseksualnih brakova, podupire pekaru i u priopćenju koje je potpisao direktor instituta Colin Hart kaže se da je prijetnja sudom "opasan presedan". "Zamislite kakva bi se uzbuna dignula da je povjerenstvo ocijenilo kako ekološki svjesna pekara mora ispeći tortu na kojoj stoji 'Poduprite frakiranje'? Ili da povjerenstvo feminističkoj pekari prijeti jer je odbilo ispeći tortu 'Šerijatski zakon u Velikoj Britaniji'", kaže Hart.

Sjeverna Irska jedini je dio Ujedinjenoga Kraljevstva u kojem istospolni brakovi nisu legalizirani.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara