Petogodišnjak koji je odlučio promijeniti svijet: Dosad je napisao 254 pisama, a jedno je stiglo i u Hrvatsku

Foto: Writing to the World

"Bok, moje je ime Toby i imam pet godina. Želim upoznati svijet pa sam odlučio napisati pismo jednoj osobi iz svake zemlje u svijetu i nadam se da će mi netko odgovoriti pismom ili razglednicom", stoji u objašnjenju na stranici Writing to the World.

Riječ je o simpatičnom projektu Tobyja Littlea iz Sheffielda u Velikoj Britaniji koji je vremenom poprimio daleko veće razmjere i postao nešto o čemu vrijedi pisati. Mnoga djeca sanjaju o tome kako će promijeniti svijet, a ovaj je petogodišnjak pronašao način.

Sve je započelo lektirom

Njegova majka Sabine rekla je za Huffington Post kako je sve započelo početkom godine i jednom lektirom. Radilo se o knjizi "A Letter to New Zealand" ("Pismo Novom Zelandu") u kojoj radnja prati put jednog pisma. Nakon što ju je pročitao, Toby je mamu upitao može li napisati pismo i poslati ga u Novi Zeland, a prije nego je uopće stigla odgovoriti, Toby ju je upitao može li napisati pismo cijelom svijetu.Sabine je isprva mislila da će njegov entuzijazam popustiti, ali 254 pisama kasnije, maleni je Toby još uvijek predan. Pokrio je 189 od 193 zemlje UN-a, a odgovorilo mu je samo 69 osoba. Između ostalog, a javio se i Jakovu.

U pismu Jakovu stoji: "Bok Jakove, kako si? Imate li Lego kockice u Hrvatskoj? Tko je kralj Tomislav? Koju hranu jedete? Bok, Toby".

"Želim da svijet postane bolje mjesto"

Međutim, njegova namjera nije stati na pisanju pisama već želi pronaći način kako pomoći ljudima s kojima se povezao.

"Kada smo počeli pisati pisma, počeli smo s lako dostupnim zemljama prvog svijeta. Odjednom, dobili smo adresu iz Somalije. Kada smo malo istražili ovu zemlju, Toby je bio tužan i pitao što možemo učiniti kako bi im pomogli. Zajedno smo potražili udrugu koja se bavi nečim što je blisko djeci", rekla je Sabine Little.Toby se na kraju odlučio za ShelterBox, humanitarnu udrugu čija je misija pomoći obiteljima i djeci koja su izgubila sve u nekoj nesreći. Toby je nedavno dostigao svoj cilj i uspio podići 950 dolara, a ne namjerava stati tu.

"Želim da svijet postane bolje mjesto", rekao je Toby gostujući u showu Good Morning America.

A koji je sljedeći cilj?

"Ako pitate Tobyja, reći će vam da mu je namjera posjetiti sve zemlje", napisala je Sabine. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara