Pijanstvo bez posljedica? Stiže tableta koja djeluje kao "protuotrov" alkoholu

Pijanstvo bez posljedica? Stiže tableta koja djeluje kao "protuotrov" alkoholu

Foto: Shutterstock

ZNANSTVENICI tvrde da su uspješno spojili koktel enzima koji je ubrzano smanjio razinu alkohola u krvi kod pijanih miševa, prenosi Daily Mail.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poseban pristup, koji je opisan kao da imate "milijun stanica jetre u svom želucu", mogao bi biti značajan za one koji vole malo više zaviriti u čašicu.

Naime, Yunfeng Lu, profesor kemije i molekularne biologije na UCLA-u i Cheng Ji, profesor biokemijske i molekularne biologije na Sveučilištu u južnoj Kaliforniji alkoholiziranim su miševima ubrizgali nanokapsule u kojima su se nalazila dva enzima. Jedan od njih, oksidaza, u puno slučajeva oslobađa vodikov peroksid, koji može biti štetan, pa mu je potrebno djelovanje drugog enzima koji će taj spoj razgraditi.

Istraživanje je otkrilo da su se "party-miševi" koji su primili injekciju otrijeznili puno brže od onih koji nisu bili tretirani enzimima, a još uvijek je u preranoj fazi da bi se započela i testiranja na ljudima. Ipak, Lu je poručio kako vjeruje da bi ovo otkriće moglo omogućiti novu vrstu lijekova koji bi djelovali kao "protuotrov" za alkohol te da bi bili u jednostavnom obliku - tabletama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara