Pismo majci: Naučila si me kako voljeti bezuvjetno i uvijek biti otvorenog srca

Pismo majci: Naučila si me kako voljeti bezuvjetno i uvijek biti otvorenog srca

Foto: Shutterstock

MAJČIN dan prilika je da se podsjetimo svega što majke čine za nas. Svaka majka složit će se da bi učinila sve za svoje dijete i da joj nijedna žrtva nije prevelika, a jednog dana u godini odajemo im priznanje za to.

Priznanje svojoj majci pismom zahvalnosti odala je i Mitch Shepard, američka poslovna žena, koja kaže da nikad ne bi bila to što je da nije bilo njene majke. Pismo je objavila na stranici svoje inicijative Women in Real Life Leadership.

Draga mama,

neizmjerno sam zahvalna što si ti moja majka. Kad pomislim na tebe, naviru različite uspomene, sjećanja koja će cijeli život biti u mojoj glavi i u mom srcu.

Ono čega se najbolje sjećam o tebi jest da si uvijek bila i uvijek jesi tu za mene, bez obzira na okolnosti, bez obzira na to koliko je loše bilo moje raspoloženje, bez obzira na doba dana ili noći. Pokazala si mi potpuno prihvaćanje, ljubav i razumijevanje. Sve one godine koje sam živjela daleko nikad se nisam osjetila udaljenom od tebe jer sam uvijek znala da si tu, da navijaš za mene i voliš me izdaleka. Ako sam te trebala, uvijek si našla vremena za mene. Uvijek sam znala da mi čuvaš leđa. Nemaš pojma koliko mi je to pružalo utjehe. Naučila si me kako voljeti bezuvjetno i uvijek biti otvorenog srca. Uvjerila sam se u tu bezuvjetnu ljubav kad sam vidjela ljubav, strpljenje i predanost kojom si se posvetila tati kad je obolio od Alzheimerove bolesti.

Sjećam se da bih se kao dijete stisnula uz tebe na kauču i koliko sam voljela dok si me mazila. Sjećam se da su mi kasnije rekla da ti ta nježnost nije dolazila prirodno i bila sam jako iznenađena. Naučila si me da se mogu izdići iznad okolnosti. Vratila si se na fakultet kad sam bila mala i naporno si radila da dobiješ diplomu, Kad si diplomirala, vidjela sam da si dala sve od sebe u svakom poslu koji si imala. Još si napornije radila kako bi bila dobra majka, supruga, sestra, kći, baka i prijateljica. Naučila su me da budem najbolja u svemu što radim. Kad ti se obratim s teškim životnim odlukama koje moram donijeti i kad se osjećam zbunjena time što moram učiniti, uvijek me saslušaš, poslušaš moje brige i potom postaviš najvažnije pitanje: "Što ti misliš da bi trebala napraviti?" prije nego što mi daš savjet. Naučila si me da mislim za sebe.

Cijelog mog života prepoznavala si što mi treba. Brzo si shvatila da sam tvrdoglava i da imam želju za avanturama. Cijenim što si mi dopustila puno toga... Poput jahanja konja po cijele dane, što si skijala sa mnom, dopuštala mi da lutam s curama po susjedstvu, da se bavim sportom i putujem u Pariz (i što si mi ti priuštila!). Bila si mi podrška u svim avanturama i u svim poslovima diljem zemlje... Mikad mi ne govoreći o svojim brigama, a znala sam da ih imaš (potpuno shvaćam sad kad sam i sama majka i ne mogu vjerovati da nikad nisi rekla: "Molim te, nemoj ići".) Vidjela si tko sam ja i poštovala si me dovoljno da me pustiš da živim svoj život. Naučila si me kako biti jaka i neovisna. Sad shvaćam da ne bih mogla uživati u avanturama da nisam imala podršku tebe i tate. Hvala ti nije dovoljno.

Sjećam se mantre koju si ponavljala i ponavljala i ponavljala tijekom mog djetinjstva, ali i u odrasloj dobi..."Sve je moguće ako vjeruješ u to", a ti si to i živjela... Živjela si to na način da nikad nisi digla ruke od svog zdravlja. Živjela si to tako što si postala nevjerojatna osoba unatoč svom teškom djetinjstvu. Živjela si to tako što si ostala posvećena svom braku i u dobru i u zlu te si postala nevjerojatan primjer za sve nas. Živjela si to na način da si me ohrabrila svaki put da slijedim svoje snove. Vjerovala si u mene... Naučila si me da sanjam.

Hvala ti što si mi pokazala što ljubav, predanost i obitelj znače. Hvala ti što si tako divna prema mom mužu i djeci. Hvala ti što voliš moju djecu koliko ih i ja volim i što si uvijek tu za njih. To je uistinu jedan od najboljih darova koje si mi dala. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara