Plesom na kiši otvoren 17. Motovun Film Festival

Plesom na kiši otvoren 17. Motovun Film Festival

Foto: Hina/FaH

NA MOTOVUNSKOM trgu sinoć je unatoč kiši otvoren 17. Motovun Film Festival, ali je upravo kiša onemogućila zamišljeni protokol otvorenja pa je umjesto govora festivalskih dužnosnika i gostiju festival otvoren spontanom, ležernom improvizacijom "Plesa na kiši".

Naime, uz zvukove filmske teme "Singing in the rain" svi u publici pozvani su na ples.

Službene festivalske projekcije preseljene su u zatvorena kina, a najhrabriji su ipak i na trgu večeras mogli pogledati peruansko-venezuelsko-argentinsko-njemački film "Loša kosa" redateljice Mariane Rondon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U pet festivalskih dana, sve do srijede, u Motovunu će se prikazati dosad rekordnih 136 filmova iz 44 zemlje, u dva otvorena i dva zatvorena festivalska kina. U glavnom programu ove je godine dvadeset filmova među kojima i pobjednici istaknutih festivala poput San Sebastiana i Berlina, ali, kako je rekao direktor festivala Igor Mirković ima i filmova koji su razmjerno nepoznati, ali bi ih trebalo upoznati.Dvadeset filmova iz glavnog festivalskog programa konkurira za nagradu "Propeler Motovuna", koju ove godine dodjeljuje poseban žiri koji čine filmski i politički aktivisti koji su zbog svog djelovanja bili prisiljeni napustiti zemlje u kojima su rođeni, pa žive ili u egzilu ili u kućnom pritvoru, a jedan je čak i u ruskom zatvoru.

Narednih festivalskih dana u Motovunu će se dodijeliti i nagrada Maverick čiji je ovogodišnji dobitnik ruski redatelj Andrej Zvjagincev, dok će za 50 godina rada na filmu biti nagrađen skladatelj mnogih poznatih glazbenih tema u domaćem filmu Arsen Dedić. Zemlja-partner festivala ove godine je Turska, koja će se predstaviti s 11 filmova te brojnim popratnim glazbenim, književnim, likovnim i gastronomskim događanjima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara