Pobrojala sve riječi koje su u Bibliji izgovorile žene... I nema ih puno

Pobrojala sve riječi koje su u Bibliji izgovorile žene... I nema ih puno

Foto: Facebook

EPISKOPALNA svećenica Lindsay Hardin Freeman prije tri godine odlučila se započeti zanimljiv projekt - pobrojati sve riječi koje u Bibliji izgovaraju žene.

Naravno, imala je još tri pomagačice koje je upoznala kada je s projektom započela.

"Htjela sam doznati što su žene u Bibliji stvarno željele reći i iznenadilo me da nitko prije mene ovo nije učinio", rekla je Freeman za HuffPost i dodala da je plan bio identificirati svaku ženu koja progovara u Bibliji, koliko je riječi izrekla i koja je njezina uloga u cijelog priči.

Svoje su istraživanje okrunile knjigom "Bible Women: All Their Words and Why They Matter" (Žene u Bibliji: Sve njihove riječ i zašto su bitne") koja je izdana krajem prošle godine.

A sad ono najzanimljivije, biblijska statistika. Dakle, u Bibliji postoje 93 žene koje nešto izgovaraju, od njih 49 je imenovano, a zajedno izgovore 14,056 riječi što je otprilike 1,1 posto sveukupnog sadržaja.

Neke od njih imaju istaknute uloge kao, primjerice, Marija koja izgovori 191 riječ. Marija Magdalena izgovori 61 riječ dok Abrahamova žena Sara izgovori 141. Freeman tvrdi da većina žena u knjizi prolazi kroz "nevjerojatnu traumu" te da ih se tijekom stoljeća ušutkavalo.

S Freeman se složio i profesor Greg Carey, stručnjak za Novi zavjet, koji tvrdi da su ova i prethodna knjiga ("The Scarlet Cord: Conversations With God's Chosen Women") učinile mnogo po pitanju podizanja svijesti o pričama tih žena.

"Bibliju su uglavnom pisali muškarci za muškarce, a žene su rijetko prisutne. Kompilirajući ove priče na jednom mjestu, Freeman je otvorila mogućnost da ih sagledamo kao cjelinu", govori Carey.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara