Počinje istraživanje goleme rupe "na kraju svijeta" koja je zaludjela internet

Počinje istraživanje goleme rupe "na kraju svijeta" koja je zaludjela internet

Screenshot: YouTube

TIM RUSKIH stručnjaka u četvrtak kreće u istraživanje goleme rupe u zemlji koja se iznenada otvorila u jednoj od najizoliranijih regija na sjeveru Rusije, prenosi ruska državna televizija.

Ne zna se što je izazvalo ogroman krater promjera oko stotinu metara snimljen iz zraka na poluotoku Jamal u sjevernom Sibiru, čije ime na jeziku lokalnih autohtonih naroda znači "kraj svijeta", gdje temperature dosežu minus 50 stupnjeva Celzija, a zimi se sunce gotovo i ne pomalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ekspedicija sastavljena od stručnjaka iz sibirskog Centra za arktičke studije i znanstvenika Ruske akademije znanosti u četvrtak će početi s prikupljanjem uzoraka zemlje i vode, prenosi ruska državna televizijska postaja Vesti.

Televizijska postaja ruskog ministarstva obrane TV Zvezda prenijela je izjavu autora snimke koji tvrdi da je rupa nastala odozdo, te kako tamnija zemlja duž gornjega ruba ukazuje na prisutnost visokih temperatura.

Jamal je jedno od najvećih ruskih i svjetskih nalazišta prirodnog plina. Rupa je otkrivena nedaleko plinskog polja Bovanentski, što je izazvalo spekulacije kako je možda riječ o posljedici podzemne eksplozije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara