Podijelite s prijateljima što vidite: Rorschachov test na današnjem Doodleu

Podijelite s prijateljima što vidite: Rorschachov test na današnjem Doodleu

Screenshot: Google

GOOGLE je danas odlučio obilježiti 129. obljetnicu rođenja slavnog švicarskog psihijatra Hermanna Rorschacha, čovjeka koji je osmislio najpoznatiji test u psihoanalitičkoj teoriji, Rorschachov test mrlja.

Crno-bijeli Doodle prikazuje Rorschacha u crtanoj verziji te vam omogućuje da sa svojim prijateljima na Facebooku, Googleu+ ili Twitteru podijelite što vidite na jednom od ponuđenih papira na kojima se nalaze mrlje.

Hermann Rorschach rodio se 8. studenog 1884. u Zurichu, a svoj je dječji hobi pretvaranja mrlja od tinte u prepoznatljive slike na kraju pretvorio u karijeru. Diplomirao je pod mentorstvom eminentnog psihijatra Eugena Bleulera, koji je bio profesor i Carlu Jungu, a nakon toga privukla ga je tadašnja scena koja se stvorila oko psihoanalitičkog pokreta koji je predvodio Sigmund Freud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Test je osmislio tako što je kapnuo tintu na papir, presložio ga i time dobio simetrične, ali nedefinirane oblike. Te mrlje bi pokazivao pacijentima i odbacivao one koji nisu izazvali odgovore kod različitih psihijatrijskih skupina. Naposljetku se zadovoljio s deset. Freudov rad i njegov koncept nesvjesnoga i dinamičkog pogleda na ličnost utjecao je na Rorschachov pogled i koristio se psihoanalitičkom teorijom u vlastitom tumačenju odgovora ispitanika.

Rorschachov test se ne tumači na osnovi samo jednog odgovora, već se odnosi na ukupnu sumu odgovora, a uz to se promatra i interpretira pacijentovo ponašanje tijekom odgovaranja na test.

Ispitanici tijekom testa pogledaju na karticu i kažu što vide, usredotočujući se na cijelu sliku ili samo jedan aspekt, dajući odgovore, odnosno tumačenje koje im padne na pamet, a svi se odgovori bilježe u protokolu testa. Sadržaj se može protumačiti i simbolički, a ispitivača zanima kako se odgovor oblikuje, opažanje , razlozi toga odgovora ili njegova sadržaja.

Rorschach je preminuo mlad, u dobi od 37 godina, od posljedica puknuća slijepog crijeva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara