Pogled iznutra: Brutalna svakodnevica Islamske države koja će vam slediti krv u žilama

Screenshot: YouTube

KADA su džihadisti Islamske države nedavno proglasili uspostavu kalifata, nitko nije mogao ni zamisliti strahote koje će to uzrokovati.

Pripadnici ove islamistička skupine nekada su bili dio al-Qaide. Na našim prostorima naziva ih se "Islamskom državom Iraka i Sirije" (ISIS) i "Islamskom državom Iraka i Levanta" (ISIL), ovisno o interpretaciji originalnog imena skupine. Nekada se naziv "Sirija" koristio i za prostor drevne Asirije u koju je spadao i Levant pa je prvi naziv možda prikladniji.

Islamska država uspostavila je kalifat i za svog kalifa postavila Abu Bakr al-Baghdadija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reporteru VICE-a Medyanu Dairiehu odobren je pristup skupini. Dairieh je proveo tri tjedna s njezinim pripadnicima i on je prvi i jedini novinar koji je dosad uspio dobiti uvid u unutarnji mehanizam skupine. Munjeviti prodor džihadista u lipnju na prostoru Sirije i Iraka šokirao je svijet, a njihova ekspanzija trenutno je nezaustavljiva.

Dairieh je prvo otputovao u sirijski grad Raqqu, glavno uporište Islamske države u kojem su već započeli gradnju svog režima. Između ostalog, sudjelovao je u njihovim dnevnim patrolama tijekom Ramazana, posjetio njihov zatvor i razgovarao sa zatvorenicima pritvorenim zbog konzumiranja droge i prodaje alkohola. Posjetio je i dio suda uspostavljen isključivo za Kršćane na kojem Islamska država razmatra tretman manjina te armensku katoličku crkvu koja je pretvorena u islamski centar.

Tijekom svog boravka svjedočio je i velikoj potpori koju Islamska država dobiva od običnih ljudi. "Želim se pridružiti Islamskoj državi i ubijati s njima zato što oni ubijaju nevjernike i otpadnike", rekao je Dairiehu jedan maleni dječak.

Kako izgleda život pripadnika Islamske države pogledajte u dokumentarcu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara