Pogledajte prve scene iz filma o Stephenu Hawkingu

Screenshot: YouTube

NOVI film o životu Stephena Hawkinga, čija je premijera najavljena za studeni, autobiografska je i inspirativna priča o životu tog svjetski poznatog teoretičara fizike koji je sav svoj doprinos znanosti dao suočen s teškom dijagnozom paralizirajuće bolesti, piše Guardian.

Film redatelja Jamesa Marsha naslovljen "The Theory of Everything" ("Teorija svega") prati Hawkinga otkad je u dobi od 21 godine počeo osjećati prve simptome bolesti, ali i njegove prve akademske uspjehe. Također, bavi se njegovim odnosom s Jane Wilde, studenticom povijesti umjetnosti u koju se zaljubio dok je studirao na Cambridgeu, 60-tih godina prošloga stoljeća i koja je 1965. postala njegovom prvom suprugom.

Hawking se od Jane, s kojom ima troje djece, razveo 1995. da bi oženio svoju nekadašnju medicinsku sestru Elaine Mason, od koje se također rastao, 2006. godine.

Hawkinga u filmu utjelovljuje Eddie Redmayne dok Jane glumi Felicity Jones. Također glume David Thewlis, Emily Watson i Harry Lloyd. Američka je premijera zakazana za 7. studenoga, no film će svoju svjetsku premijeru imati već u rujnu na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu. Pogledajte prvi trailer.

Za svoj doprinos znanosti Hawking je dobio niz istaknutih nagrada i priznanja, a njegova "Kratka povijest vremena" zauzela je prvo mjesto na listi bestselera britanskog Sunday Timesa na rekordnih 237 tjedana. O njegovu životu i djelu snimljen je niz filmova i serija, posljednji od kojih je prošlogodišnji biografski dokumentarac "Hawking", u kojemu sam Hawking govori o svojem životu, djetinjstvu, suočavanju s bolešću i svjetskoj slavi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara