Pogledajte susret izoliranih domorodaca s vanjskim svijetom

Pogledajte susret izoliranih domorodaca s vanjskim svijetom

Foto: Hina/FaH/EPA

BRAZILSKI istraživači snimili su kontakt domorodaca iz naroda Ashaninka s vanjskim svijetom, piše Telegraph.

Domoroci su se susreli s istraživačima i lingvistima na obali rijeke Envira na sjeveru Brazila. Brazilski stručnjaci tvrde da je pleme vjerojatno prešlo granicu Perua i Brazila, a kao uzrok njihovog seljenja navode ilegalnu sječu i trgovinu drogom.

Seljani iz okolice prvi put su se susreli s domorocima 26. lipnja, a nakon toga je tim iz brazilske nacionalne "FUNAI" otputovao na to područje i snimio njihov drugi susret s vanjskim svijetom koji se dogodio 30. lipnja.Domoroci govore jezikom Panoan i zbog toga su se u timu stručnjaka našla i dva prevoditelja koji razumiju njihov jezik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članovi plemena identificirani su kao dio grupe poznate pod nazivom "Rio Xinana" i nakon prvog kratkog susreta brzo se vratili u šumu.

"Zviždali su i proizvodili životinjske zvukove", rekao je Carlos Travassos iz FUNAI-a.

Antropologinja Terri Aquino kaže kako je pleme došlo na obalu rijeke u potrazi za sjekirama, noževima i loncima: "To su važne stvari u njihovom životu zato što između njih postoji unutarnji sukob zbog kontakta s neautohtonim grupama".

Nakon susreta domoroci su se vratili u šumu, a stručnjaci kažu da se nekoliko ljudi iz grupe tom prilikom zarazilo gripom. Vlada je tada poslala medicinski tim koji je liječio sedmero zaraženih.

FUNAI procjenjuje kako na području Amazone postoji najveći broj plemena na svijetu koji još uvijek nije došao u kontakt s vanjskim svijetom, a trenutna brojka plemena zaokružena je na 77.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara