Povjesničari krenuli u potragu za Cervantesovim grobom

Screenshot: YouTube

POVJESNIČAR Fernando Prado pokušat će sljedećeg mjeseca uz pomoć radara otkriti grob španjolskog pisca Miguela de Cervantesa, gotovo 400 godina nakon što je autor Don Quijotea pokopan negdje u samostanu u središtu Madrida.

Radarima koji prodiru duboko u tlo Prado će istražiti temelje starog samostana nakon što su se časne sestre, koje tamo borave od 17. stoljeća, s tim suglasile.

Rođen 1547. Cervantes je pokopan u Madridu 1616. istoga tjedna kada je umro i britanski književnik William Shakespeare. Pokopan je u samostanu reda Presvetog trojstva koji je sudjelovao u plaćanju njegova otkupa iz gusarskog zarobljeništva. No podaci o točnom mjestu groba izgubljeni su u nizu nadogradnji u samostanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prado kaže kako Španjolska mora na dostojan način odati priznanje autoru jednog od najpoznatijih svjetskih romana. "Imamo moralnu obvezu prema Cervantesu, okoristili smo se njegovim djelom i slavom stoljećima", kazao je.

Sada dvije skromne ploče na samostanu i u crkvi označavaju moguće mjesto njegova groba, za razliku od onih u kojima su pokopani književni velikani poput Shakespearea, Molierea i Goethea.

Prvu fazu njegova istraživanja financiraju madridske vlasti s 12 tisuća eura.

Radarska metoda koristi se u forenzici i ne oštećuje predmete koji su skriveni pod zemljom. Prado smatra da neće biti problema da se utvrdi identitet ako se radarom kosti pronađu jer je pisac ozlijeđen u bitki kod Lepanta 1571.

"Ako ovom mjestu, na kojem je toliko malo osoba pokopano, nađemo više od jednog muškarca starog 50 godina s ozljedom lijeve ruke i strijelnom ozljedom prsnog koša pojest ću Bibliju", kaže Prado.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara