Povučena obitelj koja među svojim članovima ima čak 14 milijardera

Povučena obitelj koja među svojim članovima ima čak 14 milijardera

Foto: Cargill.com

ONI SU najveća privatna kompanija u SAD-u, a iz svoga sjedišta u Minnesoti upravljaju poslovnim carstvom koje se proteže u 67 zemalja svijeta i zapošljava 143 tisuće ljudi.
 
Obitelj Cargill gigantski je poslovni imperij izgradila na poslovima vezanim za prehrambenu industriju, u prvom redu dodatke hrani, a 2013. vrijednost kompanije procijenjena je na 134 milijarde dolara. Među članovima obitelji Cargill čak je, kako izvještava Forbes, 14 milijardera, zbog čega je ovo obitelj s najvećim brojem milijardera među svojim članovima - na svijetu. Usporedbe radi, da je obitelj Cargill zemlja, imali bi onoliko milijardera koliko ih imaju Švedska ili Izrael.
 
A sve je počelo 1865. kada je W. W. Cargill utemeljio kompaniju u Iowi; njegovi potomci danas, gotovo 150 godina poslije, još uvijek drže 88 posto kompanije. Među nasljednicima W. W. Cargilla su i James Cargill II, Austen Cargill II i Marianne Liebmann. Iako je riječ o ogromnoj kompaniji, ali  i o velikoj obitelji, svi njeni članovi žive prilično povučeno, daleko od očiju javnosti, većinom na rančevima Montane.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
No, osim Forbesovih brojeva, veličina i utjecaj ove kompanije možda je najbolje opisana u članku magazina Fortune, iz 2011., pod naslovom "Cargill: Unutar povučenog diva koji vlada prehrambenom industrijom", u kojem se navodi:
 
"Što god da danas jedete ili pijete - slatkiš, perece, juhu iz vrećice, sladoled, jogurt, žvakaću gumu, pivo - velike su šanse da to sadrži barem neki od dodataka kompanije Cargill". 
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara