Praznik sladokusaca: Danas obilježavamo Svjetski dan Nutelle

Praznik sladokusaca: Danas obilježavamo Svjetski dan Nutelle

Foto: Press

IAKO pravi sladokusci to vjerojatno jako dobro znaju i već su se opremili omiljenom slasticom, 5. veljače obilježava se Svjetski dan Nutelle.

Naravno, dan se obilježava tek od 2007. pa postoji velika mogućnost da njegovog postojanja mnogi nisu ni svjesni, a najpoznatiji namaz od lješnjaka poznate talijanske tvrtke Ferrero, ne bi ni postojao da nije Sare Rosso koja je nakratko zbog ove posvete naišla na probleme.

Naime, Ferrero je, doznavši za postojanje Dana Nutelle zabranio obilježavanje uz tvrdnju da je riječ o danu koji se obilježava bez njihovog dopuštenja.

Dakako, nakon negativnih reakcija "nuteloljubaca", tvrtka je na službenim stranicama objavila da je dogovor između "zaraćenih" strana postignut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, iako je Nutella po prvi put izašla na tržište 1964., njezina preteča, namaz Supercrema, postojao je od 1951. Supercrema je razvijena iz prethodnog proizvoda, Paste Gianduje, koju je 1946. stvorio Pietro Ferrero, osnivač tvrtke. Glavni sastojak, lješnjak, je tipični proizvod pokrajine u Pijemontu iz koje potječe obitelj Ferrero.

Svi su ovi proizvodi bili preteče današnjem, mješavini čokolade i lješnjaka razvijenoj u Italiji poslije pretjeranih poreza na kakaovac koji su onemogućavali normalnu proizvodnju čokolade.

Točan sadržaj proizvoda je strogo čuvana tajna tvrtke. Prema oznaci s ambalaže, glavni sastojci Nutelle su šećer, različita biljna ulja te lješnjaci i kakao (ovi sastojci čine samo 20% proizvoda).

Nutellin recept nije isti u svim zemljama. Npr. u Italiji ona sadrži manje šećera od one proizvedene u Francuskoj. Prodaje se kao krema od lješnjaka jer po talijanskom zakonu nema dovoljnu koncentraciju kakaa da bi bila čokoladna krema.

Usprkos tome što se reklamira kao zdrav doručak za djecu, Nutella sadrži oko 50% masti i 50% šećera.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara