Preminuo Menahem Golan, čovjek zaslužan za akcijske hitove ´80-ih

Foto: Guliver Image/Getty Images

IZRAELSKI producent i redatelj Menahem Golan, osnivač studija Cannon i kralj akcijskih filmova u Hollywoodu '80-ih, umro je u petak u Jaffi u 85. godini, piše u subotu izraelski tisak.

Golan, rođen 31. svibnja 1929. u Tiberijadi, producirao je dvjestotinjak filmova i režirao 44 dugometražna filma. Producirao je filmove za zvijezde poput Sylvestera Stallonea, Chuca Norrisa i Jean-Claudea Van Dammea.

Golan je bio "osebujan i ostat će zapamćen kao filmski junak", rekla je izraelska ministrica kulture Limor Livnat za radio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Golan je s nećakom Yoramom Globusom u Izraelu 60-ih uspješno režirao i producirao niz popularnih filmova. 1977. je režirao "Operaciju Thunderbolt" o otmici Air Franceova zrakoplova 1976. i o izraelskom zračnom napadu u Entebbeu (Uganda) radi oslobađanja talaca.

Nakon što su zaradili novac u domovini, Golan i Globus otišli su u Hollywood i 1979. kupili Cannon Group koji je postao jedan od najjačih neovisnih studija u kojemu je ovaj tandem producirao velik broj akcijskih filmova: "Delta force" i "Invasion U.S.A." s Chuckom Norrisom, "Na vrhu" sa Stalloneom, "Krvavi sport" s Van Dammeom i "Gospodari svemira" s Dolphom Lundgrenom.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara