Preminuo Satoru Iwata, predsjednik Nintenda

Preminuo Satoru Iwata, predsjednik Nintenda

Foto: Getty Images

SATORU IWATA, predsjednik Nintenda, preminuo je u 56. godini, a tvrtka je o njegovoj smrti javnost izvijestila u kratkoj objavi.

"Nintendo Co., Ltd. sa žaljenjem vas obavještava da je predsjednik Satoru Iwata preminuo 11. srpnja 2015. od raka žučovoda", stoji u priopćenju.

O Iwatinim se zdravstvenim problemima pisalo još prošle godine nakon što je Nintendo obznanio da se neće pojaviti E3 Expou zbog operacije.

Na čelu tvrtke bio je od 2002. i nadgledao je dva najveća projekta, Nintendo DS i Wii, a javnost je bila dobro upoznata s njegovim radom zahvaljujući seriji videa "Iwata Asks" u kojoj bi sjeo s članovima razvojnih timova i razgovarao s njima o kreativnom procesu.

Posljednjih godina našao se na udaru kritika zbog pada prodaje i njegova otpora prema igrama za mobilne uređaje. No, unatoč svemu, tvrtka je prošle godine ostvarila profit od 132 milijuna dolara.

Inače, Iwata je četvrti predsjednik Nintenda od osnutka tvrtke (1889.) i prvi koji nije dio obitelji osnivača Yamauchi.

"Na vizitki piše da sam predsjednik korporacije, u glavi sam proizvođač igara, ali u srcu, u srcu sam gamer", rekao je svojevremeno Iwata.

Brojni gamerski portali diljem svijeta oprostili su se od čelnog čovjeka Nintenda, a Eurogamer je objavio ovu sliku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara