Preminuo glazbenik Vanja Lisak

Preminuo glazbenik Vanja Lisak

Foto: Hrvatsko društvo skladatelja

PIJANIST, skladatelj i glazbeni producent Ivan - Vanja Lisak iznenada je preminuo u 74. godini života u Pirovcu, izvijestili su iz Hrvatskog društva skladatelja.

Vanja Lisak rođen je u Zagrebu 1941. Od početka 1960-ih godina Lisak je istaknuti sudionik hrvatske scene popularne glazbe i jazza. Kao pijanist djeluje u različitim sastavima, surađujući s nizom istaknutih pjevača i instrumentalnih solista. Djelovao je i kao pijanist Zabavnog orkestra Radio Zagreba.

1964. diplomirao je na Pedagoškoj akademiji, a 1968. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Potom započinje karijeru na Radio Zagrebu/Hrvatskom radiju, gdje tijekom 35 godina djeluje kao urednik i producent ostavljajući nasljeđe od preko 4.000 glazbenih snimki. Uz profesionalni angažman na radiju stalno je i umjetnički aktivan, prvenstveno u malim sastavima jazza i zabavne glazbe.

Stekao je reputaciju iznimno pouzdanog i nadahnutog korepetitora kojeg su kao glazbenog partnera birali brojni pjevači zabavnoglazbene scene kao što su Stjepan Jimmy Stanić, Zdenka Kovačiček, Radojka Šverko ili Zvonko Špišić. Istovremeno je djelovao kao voditelj sastava i pijanist u jazzu, gdje su mu partneri bili istaknuti hrvatski jazzisti Miroslav Sedak-Benčić, Damir Dičić i brojni drugi.

Osim kao producent, objavljivao je snimke i kao pijanist i skladatelj, te je pod vlastitim imenom izdao 12 glazbenih albuma, uz nebrojene angažmane i sudjelovanja na desetinama studijskih, koncertnih i festivalskih albuma. Autor je skladbi različitih glazbenih izražaja koji obuhvaćaju jazz teme, zabavne melodije, kajkavske popevke i glazbu za radio i televiziju. Također je pisao aranžmane, obrade i klavirske izvatke. Profesionalno i glazbeno aktivan bio je do samog kraja svog plodnog života.

Posebno je značajan njegov rad na glazbenim festivalima, pogotovo na Zagrebačkom festivalu zabavne glazbe, gdje je u dva mandata bio direktor (1975.-1979. i 2001.-2005.).

Bio je redovni član Hrvatskog društva skladatelja od 1971. godine i Hrvatske glazbene unije od utemeljenja.

Iznenadnim odlaskom Vanje Lisaka hrvatski glazbenici gube marljivog kolegu, prijatelja i partnera koji je mnoge desetljećima pratio za klavirom, za tonskim pultom ili u publici, stoji na stranicama HDS-a. Njegov talent i znanje ostaju zabilježeni na snimkama, ali i u karijerama brojnih kolega koji će ga se sjećati s poštovanjem.

Posljednji ispraćaj Vanje Lisaka bit će u utorak, 7. srpnja u 13:30 sati na zagrebačkom Krematoriju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara