Presudne vještine, a ne avion: Akrobatski piloti oduševili vratolomijama na Adria Air Raceu na Jarunu

Presudne vještine, a ne avion: Akrobatski piloti oduševili vratolomijama na Adria Air Raceu na Jarunu

Foto: Index; Bruno Konjević/Cropix
Video: Damir Horvatović/Index


NAD ZAGREBAČKIM jezerom Jarun danas je održan drugi po redu Adria Air Race, a posjetitelji su mogli uživati u uistinu spektakularnom letačkom programu. Prošlogodišnji pobjednik Tomo Poljanec iz Slovenije slavio je i pred oko 10.000 okupljenih na Jarunu, a hrvatskog predstavnika Branimira Ambrekovića ni domaće nebo nije dovelo do pobjede - završio je na petom mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznenađenje utrke je Slovenac Jago Stemberger koji je osvojio drugo mjesto, dok je treći završio jedan od ovogodišnjih favorita, Nijemac Tim Tibo. Martin Vecko iz Češke je četvrti, a jedan od favorita te prošlogodišnji drugoplasirani, Britanac Andrew Brickmore, završio je na posljednjem, šestom mjestu.

Brickmore je uoči Adria Air Racea za Index kazao kako mu je lani otegotna okolnost bila činjenica da je vozio tuđi avion, a ove se godine sa svojom novom "ljepoticom", Sbachom 342, spremao na pobjedu. No, čini se da dvojcu s "najboljim avionima" - Sbach 342, Brickmoreu i Tibu, vrhunski zrakoplovi ipak nisu bilo dovoljni da bi nadmašili letačke vještine Tome Poljanca, koji je publiku i suce osvojio i u prvom dijelu utrke, gdje su se izvodile zadane figure, i u drugom dijelu, gdje je izveo spektakularan slobodni program.

U popratnom dijelu programa gledatelji su mogli uživati i u letu helikoptera, zmajeva te skokovima padobranaca. Nažalost, izostao je najavljeni niski prelet putničkog zrakoplova iznad Jaruna. Mlazni putnički zrakoplov tvrtke Trade Air, koji je nakon što je odbacio hrvatske navijače u Poznan trebao navratiti i do Jaruna, prema riječima organizatora, zapeo je u gužvi u Poljskoj pa do Zagreba nije stigao na vrijeme da bude dijelom letačkog spektakla.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara