Priča iza jednog od najvećih skandala u holivudskoj povijesti: Memoari žene koju je silovao Roman Polanski

Foto: Press, Guliver Image/Getty Images

SAMANTHA GEIMER danas ima 50 godina, ali imala je samo 13 kad ju je slavni redatelj prisilio na seks za vrijeme fotografiranja u svojoj kući 1977. godine. Svoje je iskustvo ispričala u knjizi memoara nazvanoj "Djevojka: Život u sjeni Romana Polanskog", a čije dijelove prenosi Daily Beast.

Polanski, kojem je danas 80 godina i živi u egzilu u Francuskoj, nikad nije priznao silovanje, tvrdeći da je ona na sve pristala, a u nedavnom intervjuu za Vanity Fair, dotaknuo se slučaja pričajući o svom "progonu", odbijajući prihvatiti termin "egzil" budući da se "slobodno kretao posljednje 32 godine". Ako se odluči vratiti u SAD, odakle je otišao 1978. godine, mogao bi biti suočen sa starim optužbama, piše NY Times.

S druge strane, 50-godišnja Geimer svoju je priču odlučila ispričati kroz knjigu, budući da u trenucima kad se to sve događalo nitko nije pretjerano slušao što ona točno ima za reći. Kaže da se njome pokušala spasiti stigme u kojoj je uvijek bila samo "djevojka".

"To je bilo silovanje"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Odvjetnici Romana Polanskog te davne 1977. godine tvrdili su da je Samantha Geimer pristala na seks s njim. Ali, ona sad priča drukčiju priču, tvrdeći da je u pitanju bilo silovanje bez pristanka. Sjeća se da je odbijala i šampanjac i sedative koje joj je nudio, da bi na kraju ipak nakon njegovog nagovaranja sve popila. Piše i da je u nekoliko navrata tražila da je se odveze kući, što je on odbijao.

Kad ju je odveo u sobu, ona mu je rekla da to ne želi, ali on ju je ignorirao. Te je noći u svoj dnevnik napisala: "Fotografirao me Roman Polanski i silovao me, jebote".

Kad ju je napokon odvezao kući, u automobilu joj je rekao: "Nemoj reći svojoj majci. Ovo će biti naša mala tajna", napisala je Geimer u svojoj knjizi. Ali, nakon toga je sam njezinim roditeljima pokazao fotografije s njihova snimanja, među kojima je bilo i nekoliko njih na kojima je ona bila gola. Za silovanje su saznali kad su Samanthu slučajno čuli kako to prepričava svom dečku.

"Nije mu bila namjera nauditi mi"

Nakon toga uslijedilo je suđenje i medijski cirkus za koji se Geimer prisjeća da joj je bio jednako traumatičan kao i sama večer u kojoj se zločin dogodio: "Da sam mogla izabrati hoću li ponovo preživjeti silovanje ili svjedočenje pred porotom, izabrala bih silovanje", napisala je. Njezina se obitelj nagodila kako bi je poštedjela svjedočenja, a ona tvrdi da je zbog dugotrajnog suđenja imala osjećaj da je se "kažnjava zbog toga što je silovana".

2009. godine, nakon što je u javnost izašao dokumentarac o suđenju, Polanski je pisao Geimer. "Želim da znaš koliko mi je žao što sam toliko utjecao na tvoj život", napisao joj je, ali ona tvrdi da njegovo pismo "nije promijenilo baš ništa" u njezinom pogledu na situaciju. Zločin Romana Polanskog klasificira kao silovanje, ali zaključuje da su '70-e bile period u kojem se puno više toga toleriralo nego danas. "Neće svi ovo razumjeti, ali ja nikad nisam mislila da mi je on želio nauditi, on je htio da ja u tome uživam. Bio je arogantan i napaljen. Ali sigurna sam da mu moja bol nije pričinjala nikakvo zadovoljstvo", napisala je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara