Priča o Hrvatici i Indijancu iz Oklahome, čovjeku koji joj je donirao matične stanice

Foto: Press

"INDIJANAC KOMANČ, MOJ BRAT PO KRVI" knjiga je Ankice Begić, 49-godišnjakinje kojoj je u borbi protiv teške bolesti pomogao muškarac s drugog kraja planete.

Ankica, majka dvojice blizanaca, imala je 31 godinu kada joj je otkrivena bolest esencijalna trombocitemija, da bi poslije svoje četrdesete bila suočena s jedinom nadom u spas - transplantacijom matičnih stanica od nesrodnog davatelja.

Budući je bila svjesna da bi njezino iskustvo moglo koristiti drugima, a ako liječenje bude uspješno pridonijet će i popularizaciji liječenja matičnim stanicama, Ankica Begić iz dana je u dan otvoreno zapisivala svoje doživljaje, strahove i utjehe. Nastao je dnevnik neizvjesnosti i bolnih pretraga, ali i molitvi, humora i nade, posvećen Ani Rukavini i njezinoj majci Mariji Rukavini, kojoj, napominje autorica, duguju život svi oni koji su dobili transplantat iz Registra.

Od pozdravnog ručka za prijateljice prije odlaska u bolnicu, kroz dane bolnih pretraga, groznica i mučnina, suočavanja s opadanjem kose i održavanja optimizma gledanjem humorističnih TV serija, sve do izlaska iz sterilnih jedinica i kontakta s donorom, Indijancem Gaylonom iz Oklahome, autorica je pomno zapisivala svoja iskustva. Na iznenađenje liječnika, naime, upravo je Indijanac Komanč iz Oklahome podudarni davatelj, što je presedan u medicinskoj praksi, jer podudarnost inače ne prelazi granice rase.

Gaylon je ipak poseban i postao je davatelj u želji da nekome pomogne, a otkriva da u njegovim žilama teče i njemačka krv. Ankičina ispovijest završava njezinim nastupima u TV emisijama te dirljivim razgovorima putem Skypea u kojima se zbližavaju hrvatska i indijanska obitelj i dogovaraju susret. Njih su se dvoje sad napokon i susreli, budući da se bliži datum predstavljanja Ankičine knjige, a prvi je susret, kao što je bilo i očekivano, prošao u uzbuđenju i veselju.

Knjiga "Indijanac Komanč, moj brat po krvi" besplatna je, a objavljena je u suradnji sa Zakladom Ana Rukavina kao doprinos informiranju o mogućnostima liječenja matičnim stanicama te kao poticaj za doniranje matičnih stanica i krvi iz pupkovine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara