Prije točno 25 godina Jugoslavija je pobijedila na Euroviziji

Prije točno 25 godina Jugoslavija je pobijedila na Euroviziji

Screenshot: YouTube

NATJECANJE za pjesmu Eurovizije 1989. godine održalo se 6. svibnja u švicarskom gradu Lausanneu.

"Godine 1989. svijet je bio znatno drugačiji, pa tako i prostori Zapadnog Balkana. Neki tu godinu pamte po padu Berlinskog zida, a neki po prvoj i jedinoj eurovizijskoj pobjedi tadašnje Jugoslavije", piše Deutsche Welle.

Prvo mjesto na natjecanju osvojila je grupa Riva s pjesmom "Rock me" čiji je autor hrvatski kompozitor Rajko Dujmić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


"Meni je to bilo treće sudjelovanje na Euroviziji. Međutim, u vrijeme kada je Riva iz Hrvatske krenula za Švicarsku, ja sam s Novim fosilima svirao u Njemačkoj. Po prvi put se u povijesti tog festivala dogodilo da kompozitor nije bio prisutan. Ukrali su nam putovnice pa odlazak za Lausannu nije bio moguć", priča Dujmić.

“Tresla sam se od uzbuđenja i od treme, pored ostalog i zbog činjenice što sam odrasla u Švicarskoj. Tamo sam išla u školu. Cijela ta priča o Euroviziji bila je za mene kao odlazak u zabavni park za neko dijete. Otišli smo u Lausannu s velikim uzbuđenjem. Isprva sam bila zastrašena osjećajem da možda nisam dorasla zadatku. Pitala sam se što ja to europskoj publici uopće mogu ponuditi, osim svoje radosti, punog srca i iskrenosti. Na kraju se ispostavilo da su to bili naši glavni aduti i da se nisam imala čega bojati", ispričala je Emilija Kokić koja je tada bila pjevačica zadarske grupe "Riva".

Dujmić kaže kako je pjesma nastala sasvim slučajno: "Slično kao i s pjesmama 'Ja sam za ples' i 'Mangup', 'Rock me' je nastala u dahu. Sjećam se da sam se nazvao telefonom i na sekretaricu snimio refren kako ga ne bih zaboravio. Danas je sve drugačije, došlo je do raznih podjela. Svatko najveće bodove daje svom susjedu. Tu više nema objektivnosti. Nije to slučaj samo na Balkanu već i u drugim regijama pa i u samoj Skandinaviji. To je postalo veliko regionalno natjecanje novonastalih manjih regija pa regija koja ima više državica uglavnom pobjeđuje".

Kompozitor smatra kako bi "Rock me" i danas doživjela uspjeh. "Možda bi danas čak i bolje prošla. Doduše, vjerojatno ne u kombinaciji s rockabilly stilom, ali možda s nekim techno aranžmanom i nešto jačim ritmom. Ta pjesma i ima dobru melodiju, koju današnji hitovi nemaju. Svuda u svijetu pjesmama danas nedostaju melodije. Na radiju se vrte pjesme koje su ljudima nametnute" ispričao je Dujmić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara