Priležnice katoličkih svećenika od Pape traže ukidanje celibata

Priležnice katoličkih svećenika od Pape traže ukidanje celibata

Foto: Shutterstock

SKUPINA od 26 tajnih priležnica katoličkih svećenika uputila je pismo papi Franji u kojem ga mole da dokine crkveni propis o celibatu za svećenstvo, istodobno zatraživši i audijenciju kod poglavara katoličke crkve, objavio je u nedjelju talijanski dnevnik La Stampa.

"Sve mi živimo, živjele smo, ili bismo voljele živjeti u ljubavnoj vezi sa svećenikom, u kojeg smo se zaljubile", stoji u pismu.

U novinskom članku se navodi da su autorice pisma osobito ukazale na "razarajuću patnju" koju proživljavaju zbog prisilne tajnosti svojih veza i ocijenile da bi se "nešto moglo promijeniti, ne samo za nas, nago i na dobrobit cijele Crkve".

Anonimne dragane tvrde da bi "svećenik koji se ne bi morao odreći svojeg poziva zbog ljubavi u braku i koji bi uživao potporu svoje žene i djece" mogao bolje služiti "Isusu i zajednici", stoji u članku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

La Stampa je navela i citat na tu temu iz knjige koju je svojedobno nadbiskup Buenos Airesa Jorge Mario Bergoglio zajednički napisao s rabinom Abrahamom Skorkom.

Tamo se zalaže za očuvanje zabrane braka za svećenike, iako navodi da je to "pitanje discipline, a ne vjere".

"To se može mijenjati. Osobno, zamisao o ulasku u brak nikad mi nije pala na pamet", piše papa Franjo u toj knjizi.

Poglavar Katoličke crkve u travnju je pozvao svećenstvo da se raduje svojoj "vječnoj vjernosti jedinoj mladenki, Crkvi".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara