Prisjetite se zašto se slavi Prvi maj

Prisjetite se zašto se slavi Prvi maj

Foto: Wikipedia

DANAS se diljem svijeta obilježava Međunarodni praznik rada ili kako ga mi u Hrvatskoj volimo zvati - Prvi maj.

Tradicionalno se obilježava odlaskom u prirodu i organiziranjem roštilja, na neki način prvom pravom masovnom proslavom dolaska toplijeg vremena i otvaranjem sezone boravka na zraku. Ali, njegovo je podrijetlo puno ozbiljnije od toga.

Naime, ako kojim slučajem još ne znate, 1. svibnja obilježava se sjećanje na veliki radnički prosvjed održan u Chicagu 04. svibnja 1886. godine gdje je neidentificirana osoba bacila bombu među prosvjednike što je prouzročilo smrt sedam policajaca i četiri civila. Osim toga, osmero je radnika osuđeno na smrt zbog organiziranja urote. U prosvjedu je tada sudjelovalo više od 40.000 radnika, a svoje su zahtjeve simbolično iskazivali nošenjem tri osmice, odnosno tražeći dan podijeljen na tri jednaka dijela u kojima se osam sati radi, osam odmara i osam koristi za obrazovanje.

Tri godine nakon toga, 1889. na prvom kongresu Druge internacionale, sudionici su pozvali na ponovno okupljanje 01. svibnja 1890. kako bi se odala počast tragediji u Chicagu, a kao događaj koji će se obilježavati svake godine "May Day" je službeno proglašen 1891. godine na drugom kongresu Internacionale.

U međuvremenu, 1890. godine taj je datum obilježen i u Hrvatskoj. Tad su i hrvatski radnici istaknuli zahtjeve u znaku tri osmice, a zagrebački su radnici kao uvod u proslavu te godine održali niz štrajkova i skupova.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara