Proljeće stiglo i na Bjelašnicu

Foto: Anadolija

NAKON više kišnih dana kratkotrajan sunčani period je ovog vikenda omogućio proljeću da u Bosni i Hercegovini pokaže svoje najljepše darove.

Kako izvještava reporter agencije Anadolija proljeće je tako pristiglo i na olimpijsku ljepoticu Bjelašnicu, gdje se snijeg, inače, zadržava do kasnog proljeća, a u nekim dijelovima čak i preko ljeta.

Iako se vjeruje kako se proljeće na Bjelašnici može osjetiti tek polovinom svibnja, kako svjedoče i fotografije agencije Anadolija, priroda se polako budi, unatoč oštroj klimi ovog kraja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na livadama na Bjelašnici mogu se već naći prvi jorgovani i druge proljetne biljke, vjesnici proljeća, koji se uspijevaju probiti kroz ostatke snijega. Ogromne mase snijega po kojima je Bjelašnica poznata, sada se polako tope i pretvaraju u potočiće koji će uskoro stići do bosanskih rijeka.

Planina Bjelašnica se nalazi u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine, smještena jugozapadno, na udaljenosti od 25 kilometara od Sarajeva. Do nje je planina Igman, na kojima je održan veći dio natjecanja XIV Zimskih olimpijskih igara u alpskim i nordijskim disciplinama, kao i skokovima.

Na najvišem vrhu, na 2067 metara nadmorske visine, podignuta je 1894. godine meteorološka stanica, koja je ujedno i najviša stalno nastanjena točka u Bosni i Hercegovini.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara