Pronađeno oruđe starije od prvog pračovjeka: "Još je nejasno tko ga je izradio"

Pronađeno oruđe starije od prvog pračovjeka: "Još je nejasno tko ga je izradio"

Screenshot: YouTube

NAŠI su preci izrađivali oruđe mnogo ranije nego što se do sada znalo i daleko prije pojave prvog poznatog pripadnika našeg roda Homo. Znanstvenici su u srijedu objavili otkriće 3,3 milijuna godina starog kamenog oruđa pronađenog u pustinjskim predjelima u blizini jezera Turkane na sjeverozapadu Kenije.

Otkriće uključuje obrađene komade kamena oštrih rubova koji su se mogli koristiti za rezanje mesa sa životinjskih strvina i primitivne čekiće za razbijanje orašastih plodova i gomolja. Oni su 700.000 godina stariji od bilo kojeg drugog pronađenog oruđa i 500.000 stariji od najstarijih pronađenih fosila iz roda Homo što znači da su ih izrađivale još primitivnije vrste na ljudskom evolucijskom stablu.

"Prijelaz s korištenja onog što je u izvornom obliku dostupno u prirodi do ciljanog stvaranja specifičnog oruđa iz kamena predstavlja napredak kognitivnih sposobnosti naših predaka", kaže arheologinja Sonia Harmand s newyorškog sveučilišta Stony Brook. Naša vrsta Homo sapiens pojavila se prije 200.000 godina. Najraniji pripadnici roda Homo potječu iz vremena od prije 2,8 milijuna godina. Prije njih postojale su razne vrste majmunolikih ljudskih predaka.

Još je nejasno koja je vrsta izradila ovo oruđe

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dugo se smatralo da je izrada oruđa od kamena odlika našeg roda. Ovo otkriće sugerira da su drevniji preci ljudi napravili taj misaoni iskorak potreban za izradu oruđa. Paleoantropolog Jason Lewis s newyorškog sveučilišta Stony Brook kaže kako ostaje nejasno tko je izradio to oruđe i kao mogućnosti nudi Kenyanthropusa platyopsa i Australopithecusa afarensisa, vrste koje kombiniraju majmunolike i čovjekolike odlike, ili se radi o do sada neotkrivenim najranijim pripadnicima roda Homo.

Fosili Kenyanthropusa platyopsa, poznatog po plosnatom licu, pronađeni su u blizini lokaliteta na kojem je otkriveno oruđe. Australopithecus afarensis je vrsta kojoj pripada slavna "Lucy" pronađena 1974. u Etiopiji.

Geolog Chris Lepre sa sveučilišta Columbia koji je odredio starost oruđa kaže kako to otkriće sugerira da se ono počelo koristiti prije evolucije velikog mozga kod ljudskih predaka. Oruđe izrađeno iz vulkanske stijene uključuje naoštrene plosnate komade kamena različitih veličina, veće stijene iz kojih su primitivni alati "'isklesani", kamenje koje je služilo kao nakovanj ili kao primitivni čekić. U radu objavljenom u časopisu Nature opisano je 149 takvih predmeta od kamena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara