Pronašao je misterioznu poruku u kojoj mu nude 300 dolara: Evo što je trebao napraviti za novac

Pronašao je misterioznu poruku u kojoj mu nude 300 dolara: Evo što je trebao napraviti za novac

Foto: Reddit

JASON DANG je u veljači 2014. objavio na Redditu fotografiju poruke koju je našao u knjizi na polici u kafiću.

"Čestitam! Našao si PORUKU. Dat ću ti 300 dolara, ako dođeš ovdje 27. svibnja 2015. godine", pisalo je u poruci.

Misteriozni pisac napisao je i šifru koju je Dang prekrio rukom na fotografiji. Više od 1000 ljudi komentiralo je fotografiju, a mnogi su se složili - Dang zapravo nema izbora, mora u svibnju otići u kafić. Dang je odgovorio da je u istu knjigu stavio svoju ponudu, no nikad nije dobio odgovor druge strane.

"Vratio sam se u srpnju 2014., no poruka je i dalje bila u knjizi. Izvadio sam je pretpostavio da i dalje vrijedi prvotni datum... Ako ga se druga strana i dalje sjeća, jasno", napisao je.

Sljedećih mjeseci korisnici Reddita povremeno su spominjali poruku i podsjećali Danga da ne zaboravi otići u kafić. U siječnju ove godine objavio je da namjerava ići.

"Vau, vi baš pratite ovo. Bez brige, zabilježio sam datum na kalendaru i bit ću tamo cijeli dan (s obzirom na to da osoba koja je ostavila poruku nije napisala točno vrijeme). Možemo se samo nadati da će ispuniti svoj dio", napisao je.

U srijedu ujutro Dang je napisao da je došao u kafić čim se otvorio i objesio znak.

"Imam poruku i šifru", napisao je, a prije toga je obavijestio zaposlenike kafića da će cijeli dan provesti tamo. Dan je proveo radeći na svom laptopu, a što će točno raditi u kafiću rekao je samo svom bratu i prijateljima (i cijeloj zajednici na Redditu).

Dang na kraju nije dobio svojih 300 dolara, no stekao je vojsku sljedbenika koji su cijeli dan pratili njegove obavijesti. Neki su bili uvjereni da će ga misteriozna osoba opljačkati ili ubiti. Drugi su pak imali sulude ideje.

"Zar ne bi bilo cool da si ti iz budućnosti ostavio poruku samom sebi kako ne bi u budućnosti susreo svoju bivšu ženu koja će ti uništiti život? Ti sam bi najbolje znao što će privući tvoju pozornost", napisao je jedan korisnik Reddita.

Neki su uvjereni da će cijela priča Dangova izmišljotina, a dokaz za to vide u sličnom rukopisu na obje poruke. Dang je tijekom dana objavio da je pogledao još neke knjige, a u jednoj je pronašao kamenja.

"Nemam razloga da lažem. Odlučio sam otići jer znam koliko to postane intenzivno na Redditu, pa sam htio da se zna da sam ja otišao, bez obzira na to je li došao autor poruke", rekao je Dang za BuzzFeed News.

Priznaje da je otišao i zbog novca, ali i zato što je ovo vidio kao svojevrsni društveni eksperiment. Bez obzira na to što nije dočekao autora poruke, Dang je u kafiću zaradio. Na kavu je potrošio šest dolara, a nepoznati mladić koji je znao za priču preko Reddita dao mu je deset dolara. Drugi korisnici Reddita poslali su mu hranu i poklone, pa su tako u kafić dostavljene tri pizze. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara