Prošle su 22 godine od smrti Boška i Admire, sarajevskih Romea i Julije

Prošle su 22 godine od smrti Boška i Admire, sarajevskih Romea i Julije

Screenshot: YouTube

NA DANAŠNJI dan prije 22 godine ubijeni su Boško Brkić i Admira Ismić. Prozvani sarajevskim Romeom i Julijom, ovo dvoje mladih postali su simbol ljubavi i okrutnosti rata.

Oboje su rođeni 1968. godine, a njihova ljubav rodila se u mladenačkim danima. Imali su 16 godina kad su postali par, ni ne sluteći da će jednog dana postati najpoznatiji par u Bosni i Hercegovini. Razlike u vjeri i nacionalnosti nisu smatrali preprekom, jer su oboje odgajani da prije svega budu ljudi.

Njihovi roditelji znali su za njihovu vezu i podržavali su je, a njih su dvoje prije rata bili nerazdvojni. Zajedno su išli na more i na zabave, planirali su vjenčanje, zajednički život i djecu.

Kad je počeo rat, Boškovi su roditelji napustili Sarajevo. Samo je Boško ostao jer nije želio napustiti Admiru. Vjerovali su da rat neće dugo trajati, no nažalost njegov kraj nisu dočekali.

Život u Sarajevu Bošku je postao pretežak, pa su on i Admira odlučili napustiti grad i pobjeći negdje gdje se njihova ljubav neće smatrati izdajom naroda. Vojska RS i Armija RBiH dogovorile su da će ih pustiti na drugu stranu, preko mosta na Grbavicu koju su držali agresori.

Admirina majka Nedreta je plakala, a otac Zijo nije se slagao s njihovim odlaskom. Odlučili su na drugu stranu prijeći 18. svibnja 1993. U tome nažalost nisu uspjeli, a ljubav Srbina i Bošnjakinje tragično je završila na Vrbanja mostu.

Vjerovali su da je na snazi obustava paljbe kad su oko 17 sati krenuli iz grada, no na mostu je Boška pogodio snajper i ubio ga na mjestu. Drugi je metak pogodio Admiru, koja je dopuzala do muškarca kojeg je voljela, zagrlila ga i umrla, piše Klix.ba. Slika njihovih zagrljenih tijela obišla je svijet.

"Boško i Admira hodali su najmanje 500 metara desnom obalom Miljacke, potpuno izloženi pogledima vojnika s obje strane. Nakon što su prešli liniju pod kontrolom bosanske strane i krenuli prema naselju Grbavica pod kontrolom Srba, netko ih je pogodio", napisao je američki reporter i ratni izvjestitelj Kurt Schork, koji je svijetu prenio priču o njihovoj tragičnoj ljubavi.

Njegov članak, kojeg je objavio Reuters 23. svibnja 1993., obišao je cijeli svijet i pretvorio ljubav Srbina i Bošnjakinje u legendu.

Njihova su tijela na mostu ležala osam dana, jer su se nalazila na "ničijoj zemlji". Naposljetku ih je Vojska RS sahranila na groblju u Lukavici, a Admirini roditelji poslije rata prebacili su njihova tijela u Sarajevo. Admira i Boško sahranjeni su tako jedno pored drugog na sarajevskom groblju Lav.

O Bošku i Admiri nakon njihove smrti nastali su brojni članci, pjesme i priče. Sarajevska rock grupa Zabranjeno pušenje je snimila pjesmu pod nazivom "Boško i Admira", kao i Bill Madden čija se pjesma zove "Bosko and Admira".

Zanimljivo je da je, nakon pogibije tijekom izvještavanje iz Sierra Leonea Schork kremiran, a njegov je pepeo podijeljen na dva dijela. Jedan je dio pokopan pored njegove majke u Washingtonu, dok se druga polovica nalazi pored groba Boška i Admire u Sarajevu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara