Prvi put snimljeno: Ovako izgledaju misli

Prvi put snimljeno: Ovako izgledaju misli

Screenshot: YouTube

ISTRAŽIVANJE japanskih znanstvenika prvo je u svijetu koje je rezultiralo pravom snimkom procesa koji se odvijaju u mozgu životinja u trenutku njihova prirodnog ponašanja.

Dosad je bilo moguće moždanu aktivnost pratiti prema procijenjenim uzorcima MRI skenova kako bi se utvrdilo kad se određeni dijelovi mozga "pale" i "gase", ali u novom je istraživanju prvi put primijenjena tehnika pri kojoj se snima svaka stanica koja se na bilo koji način pokreće, prenosi Telegraph.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ta bi se tehnologija mogla upotrijebiti za bolje shvaćanje procesa stvaranja misli kod životinja i ljudi te kako bi se bolje proučile abnormalnosti zbog kojih nastaju bolesti u mozgu, objasnili su istraživači: "U budućnosti ćemo moći objasniti ponašanje životinje, uključujući učenje, pamćenje, strah, radost, ljutnju, a sve bazirano na posebnim kombinacijama aktivnosti neurona. Osim toga, ovo bi otkriće moglo skratiti proces razvijanja novih psihijatrijskih lijekova", rekao je Koichi Kawakami iz japanskog Nacionalnog instituta za genetiku.

Istraživači su genetski modificirali ribe zebrice kako bi neuroni u dijelu mozga zaduženom za vid svijetlili zelenom svjetlošću u trenutku kad se aktiviraju. Ova vrsta riba u ranom stadiju razvoja ima prozirno tijelo što znači da se aktivnost njihovih moždanih stanica mogla snimiti.

Ribe su snimane gledajući pokretnu točku na ekranu, a potom kako promatraju sićušni organizam koji bi inače pojele. Čitavo su to vrijeme bile imobilizirane. Potom su snimane i u slobodnom kretanju u blizini potencijalne hrane (kako bi se aktivnost mozga snimila i u sasvim prirodnim uvjetima za njegov rad).

Na taj je način otkriveno koje su mreže moždanih stanica bile aktivne u trenutku vrebanja plijena, kretanja prema njemu i odluke da ga se uhvati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara