Prvi svemirski turist ponovno osvaja svemir: Do 2018. organizirat će privatnu misiju do Marsa

Prvi svemirski turist ponovno osvaja svemir: Do 2018. organizirat će privatnu misiju do Marsa

Foto: Shutterstock, FameFlynet

PRVI svemirski turist Dennis Tito sada ima novu misiju jer je ovaj 72-godišnji milijarder objavio kako do 2018. planira organizirati privatnu svemirsku misiju do Marsa koja bi trajala 501 dan. Tito je na tu zamisao došao jer će tada doći do poravnavanja Marsa i Zemlje što će omogućiti brži let od jednog planeta do drugog. Do Crvenog planeta ljudska posada doći će modificiranom SpaceX Dragon kapsulom koju ne bi napuštala jer je zamisao da se samo preleti nad Marsom. Mnogi pohvaljuju Titovu ideju budući da se radi o početku nove ere istraživanja svemira još od vremena slijetanja na mjesec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, nakon što je javnost saznala za organizirani put na Mars, u medijima su se počele voditi razne polemike. Primjerice, rok za pripremanje misije vrlo je kratak, a sama kapsula koja može primiti do sedam osoba, i to u vrlo malom prostoru, još se nije dokazala kao pouzdana. Stoga se postavlja pitanje može li posada izdržati 501 dan bez odvojenih tuševa, privatnih soba i ostalog luksuza.

NewSpace Journal piše kako će Tito 27. veljače organizirati konferenciju za novinare na kojoj će pobliže pojasniti cijeli projekt, a navodno bi se u kapsuli trebalo naći dvoje ljudi.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara