Punih 47 godina legendarnih "Zvjezdanih staza": Evo kako je sve počelo

Screenshot: YouTube

NA DANAŠNJI je dan prije 47 godina emitirana prva epizoda legendarne franšize "Zvjezdane staze".

Serija koja već gotovo pet desetljeća zadržava stare, a svakim danom privlači nove fanove, na današnji dan slavi 47. obljetnicu emitiranja prve epizode po imenu "The Man Trap". Već je toliko godina prošlo otkad je po prvi put ekranizirana ideja Genea Roddenberryja, pokretača ovog serijala.

On je svojim prijateljima u tajnosti još 1964. godine govorio kako će svoje "Zvjezdane staze" oblikovati prema modelu "Guliverovih putovanja", romana Jonathana Swifta, a svaka će epizoda imati dvije razine: onu s avanturističkom pričom te onu poučnu.

Za ovu potonju temelj bi bilo Roddenberryjevo uvjerenje kako bi čovječanstvo tvorilo puno ljepše životno okruženje kada bi se zaustavilo nasilje te kada bi prestale besmislene priče o štetnosti miješanja rasa. Fiktivna rasa koju je u tu svrhu izmislio i pronašao za njih mjesto u priči "Zvjezdanih staza" su Vulkanci koji su imali nasilnu prošlost, no s vremenom su naučili kontrolirati emocije.

Iako je prvim emitiranjima 1966. godine serija imala dobru gledanosti, prva je sezona bilježila pad gledanosti što se više približavala kraju, a televizijska kuća NBC zaprijetila je i ukidanjem emitiranja tijekom druge sezone.

Posrnulu originalnu seriju otkupio je Paramount i lansirao njeno novo rođenje u jesen 1969. godine, a do kraja '70.-ih godina "Zvjezdane staze" su već uživale kultni status.

U svom dugom nizu prisutnosti na televiziji, ali i u kinima, "Zvjezdane staze" su iznjedrile brojne glumačke zvijezde koje su danas popularne zbog pojavljivanja u njoj. Tako je William Shatner nezaboravno utjelovio lik kapetana Jamesa T. Kirka, a Leonard Nimoy njegovog kolegu i vjernog prijatelja Spocka. U kasnijim nastavcima svoju je fantastičnu ulogu odigrao i Patrick Stewart glumeći kapetana Jean-Luca Picarda.

Priče "Zvjezdanih staza" u ovih su 47 godina prikazane u pet serijala, 12 filmova i animiranom serijalu te brojnim romanima, stripovima i video igrama, a broj obožavatelja, "trekkieja", svakodnevno im raste što rezultira i mnogobrojnim organiziranim okupljanjima fanova na konvencijama diljem svijeta.

Franšiza s tako dugom povijesti osvojila je i 31 nagradu Emmy, a jedanaesti po redu film primio je 2009. Academy Award za najbolju filmsku šminku. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara