"Rimljani su izmislili Isusa": Tvrdnje američkog povjesničara ponovno u centru pažnje

Foto: Shutterstock

JOSEPH ATWILL, američki povjesničar i stručnjak za Bibliju, tvrdi kako je rimska aristokracija izmislila priču o Isusu s ciljem da smiri pobunjene židove.

Naravno, iste je tvrdnje iznio još 2007. u svojoj knjizi "Cezarov mesija", ali svoje će otkriće 19. listopada, zajedno s brojnim dokazima, Atwill predstaviti u londonskom Conway Hallu gdje će predstaviti i svoj dokumentarac.

Otkad se priča prvi puta pojavila, mnogi su stručnjaci njegovu metodologiju doveli u pitanje, a očekivano je izazvao i šok vjernika. Prvenstveno zato što Atwill tvrdi da iza priče o raju i zagrobnom životu stoji želja moćnika da tlače narod i bogate na njihov račun. 

Atwill se referira na zapis "Ratovi Židova" koji je, tvrdi on,  jedini povijesni izvora iz Judeje napisan u prvom stoljeću koji uspoređuje s Biblijom.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uočio sam niz paralela između 'Ratova Židova' i Biblije. Biografija Isusa konstruirana je na prijašnjim događajima, a prvenstveno na biografiji cara Tita Flavija", objašnjava Atwill.

Valja spomenuti i kako slične teorije postoje već godinama, a Atwillova se teorija ponovno našla u centru pažnje zbog predavanja u Conway Hallu gdje će se pojaviti zajedno s Kennthom Humphreysom, autorom knjige "Isus nikada nije postojao".

"Nakon što su Rimljani neuspješno iskušali sve konvencionalne oblike ratovanja, započelo je psihološko ratovanje, a najbolji način zaustavljanja židovskih misionara je razvijanje sustava vjerovanja. Tada je nastala i priča o ‘miroljubivom Mesiji’. On ne potiče na rat, već poziva na 'okretanje drugog obraza' i potiče židove da plaćaju porez Rimu (daju caru carevo)".

Iako neki smatraju kako je ovo "početak kraja kršćanstva", Atwill smatra kako je riječ o preuveličavanju i dodaje da će ovo samo pomoći pojedincima da raskrste s kršćanstvom: "Kršćanstvo je mnogima utjeha, ali istovremeno može biti i vrlo štetna i perfidna metoda pranja mozga koja je dovela do slijepog prihvaćanja siromaštva, ropstva i ratova kroz povijest".

Joseph Atwill religioznim se studijima počeo baviti na jezuitskoj akademiji St. Mary gdje je proučavao grčki i latinski jezik te Bibliju.

Više možete pronaći na stranici Covert Messiah.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara