Robot-beba uči govoriti: Naučio nazive oblika i boja

Robot-beba uči govoriti: Naučio nazive oblika i boja

Screenshot: Wired.com

UZ POMOĆ ljudskih instrukcija ovaj je robot naučio pričati pomoću metode kojom se uče djeca te sad raspoznaje i izgovara nazive jednostavnih oblika i boja, kako bi omogućio bolje shvaćanje procesa pri učenju govora kod ljudi.

"Naš se rad fokusira na rane stadije života, istražujemo karakteristike koja djeca imaju u dobi između šest i 14 mjeseci, u tranzitnom periodu kad iz nerazumljivog govora počinju formirati riječi" objasnili su znanstvenici predvođeni Caroline Lyon sa Sveučilišta u Hertfordshireu, prenosi wired.com.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nazvan DeeChee, ovaj je robot visok otprilike jedan metar i dizajniran tako da liči djetetu. Sličnost ima i funkcionalnu svrhu: mnoga istraživanja pokazala su da se određeni kognitivni procesi oblikuju zbog tijela u kojima se pojavljuju. Mozak u, primjerice, kutiji ponaša se potpuno drukčije od mozga u tijelu.

Za učenje je potrebna interakcija s čovjekom

DeeChee uči graditi "blokove" riječi, što je proces koji se kod ljudi razvija osjetljivošću na frekvenciju zvukova. Djeca uče slušajući, ali nijanse iz prijeko potrebnih interakcija nikad ne bi mogle biti naučene da su primorani komunicirati samo s ekranom: "Za učenje je potrebna interakcija s čovjekom, kad učitelj reagira to izaziva povratnu reakciju, niti jedan softver to ne može pružiti", objasnila je Lyon.

DeeChee ipak ne razmišlja kao pravo dijete, ali, priupitana može li se ovakav proces učenja kombinirati s višom razinom kognitivnih programa kako bi se proizvelo nešto poput svijesti, Lyon je odgovorila: "Prvo se moramo zapitati što je uopće svijest."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara