Rock and roll teologija: Kolegij o poeziji Brucea Springsteena iz teološke perspektive

Rock and roll teologija: Kolegij o poeziji Brucea Springsteena iz teološke perspektive

Foto: Guliver Image/Getty Images

PROFESOR na sveučilištu Rutgersu u New Jerseyu objavio je da će predavati kolegij o poeziji Brucea Springsteena iz teološke perspektive.

Azzan Yadin-Israel, profesor židovskih studija, kaže da će kolegij Teologija Brucea Springsteena biti tzv. Byrneov seminar, koji nosi jedan bod, a namijenjen je skupini od maksimalno 20 studenata prve godine.

U nedavnom intervjuu za list Rutgers Today Yadin-Israel objašnjava kako će njegov seminar istražiti teološki utjecaj u sekularnim temama Bossovih stihova. Kao profesor židovskih i klasičnih studija i dugogodišnji obožavatelj Brucea Springsteena, Yadin-Israel najavljuje da će spojiti te svoje dvije strasti s jedinstvenom stručnom perspektivom Byrneova seminara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Seminar će uključiti stihove iz Springsteenovih pjesama, od prvog albuma 'Greetings from Ashbury Park, New Jersey', sve do 'Wrecking Ball' iz 2012.", kaže profesor i dodaje: "Dakle, to je očito širok fenomen".

"U nekim pjesmama Springsteen eksplicitno navodi biblijske motive, što i naslovi pokazuju, na primjer: 'Jesus was an only son' (Isus je bio sin jedinac) ili 'In the belly of the whale' (U kitovoj utrobi). No biblijski koncept prisutan je svuda u njegovu radu i samo ga treba ozbiljno shvatiti".

Byrneovi seminari pružaju razmjerno opuštenu atmosferu, nema očekivanja da netko postane springsteenolog, kaže profesor. "Ali nadam se da će se studentima otvoriti novi pogledi na tekstove pjesama te da će spoznati i širi kontekst, politički, književni ili teološki, koji utječe na djelo", najavljuje Azzan Yadin-Israel.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara