Rupa u nebu: Fascinantan meteorološki fenomen snimljen iz Biograda i okolice

Rupa u nebu: Fascinantan meteorološki fenomen snimljen iz Biograda i okolice

Foto: Claudia Bobanović

RIJETKA nebeska pojava danas je zaokupila pažnju stanovnika Sjeverne Dalmacije, piše Crometeo.hr.

U sloju altokumulusa pojavila se – rupa! Radi se o fenomenu koji i danas, iako znamo kako nastaje, izaziva veliku pozornost i čuđenje. Evo o čemu se radi.

Kao i većina sličnih pojava, "fallstreak hole" još uvijek nema odgovarajući hrvatski prijevod. Poznata je i pod imenom "hole punch cloud". Gotovo se uvijek pojavljuje u sloju visokih oblaka iz roda kumulusa – cirokumulusa ili altokumulusa – i u pravilu je kružnog ili eliptičnog oblika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijela priča počinje sa sićušnim kapljicama vode u tim oblacima koje se, usprkos niskoj temperaturi, još nisu smrznule (tzv. superohlađena voda) zbog toga što im nedostaju jezgre nukleacije, odnosno čestice oko kojih bi se kapljice vode mogle kristalizirati. No, jednom kad se ti kristali stvore, kapljice vode brzo nestaju domino-efektom u svim smjerovima i u oblaku nastaje rupa. Kristalići padaju dolje, što se često i vidi kao pojava nalik virgi. Ponekad, kao na slici dolje koju je snimila Claudia Bobanović, na tim se kristalićima leda može vidjeti i pasunce.

Prema prihvaćenoj znanstvenoj teoriji, uzrok nagle kristalizacije superohlađenih vodenih kapljica su zrakoplovi. Tlak zraka neposredno iza njihovih krila kratkotrajno, ali brzo pada, čime se snižava i temperatura i omogućuje se stvaranje ledenih kristala. Ti kristali brzo “uništavaju” okolne vodene kapljice, u oblaku nastaje rupa, a sami kristali padaju dolje, objašnjavaju s portala Crometeo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara