S majmunom je sve u redu: Iranci odgovorili na optužbe da su lažirali misiju u svemir

S majmunom je sve u redu: Iranci odgovorili na optužbe da su lažirali misiju u svemir

Screenshot: YouTube

POČETKOM ovog tjedna iranske vlasti slavodobitno su obznanile kako se kapsula u kojoj se nalazio majmun i koja je lansirana u svemir, uspješno vratila na Zemlju. Ipak, svjetski su stručnjaci, pogledavši snimke, zaključili da nešto nije u redu s ovom uspješnom misijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podsjetimo, oni su u obzir uzeli ranije "muljaže" Iranaca i bolje promotrili snimku majmuna astronauta i došli do zaključka da su majmun koji je lansiran i majmun koji se navodno vratio - različiti. Naime, majmunu povratniku nedostaje bradavica iznad oka i ima tamniju dlaku, prenio je Telegraph, pri čemu su neki zaključili da prvi majmun nije preživio let, a samim time, ni misija nije uspješna. Osim toga, neki tvrde da do misije nije uopće ni došlo.

A iranske su vlasti sad odgovorile na kritike. Oni, naime, tvrde da se sve dogodilo kako su i rekli, a da je do pomutnje došlo zato što je u medijima objavljena kriva fotografija: arhivska, na kojoj je prikazan jedan od alternativnih majmuna (s obzirom da je za misiju u isto vrijeme testirano tri do pet majmuna, a dva do tri su potom izabrana za lansiranje). Na kraju se bira jedan koji je najpogodniji za "posao" i pokazuje najmanje stresa prilikom testiranja, prenosi Huffington Post.

"Sa sigurnošću mogu izjaviti da je majmun u najboljem redu i let na njega nije imao nikakve posljedice: Fotografije koje su u javnost pustile neke agencije nisu vezane za ovaj let. To su arhivske fotografije majmuna koji su također pripremani za lansiranje", objasnio je Mohammad Ebrahimi, predstavnik misije, dodavši da je "pravi" majmun onaj svjetlije dlake.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara