SAD odobrio genetski modificirane jabuke otporne na truljenje

SAD odobrio genetski modificirane jabuke otporne na truljenje

Foto. Shutterstock

AMERIČKE regulatorne vlasti odobrile su u petak dvije vrste genetski modificiranih jabuka otpornih na truljenje, usprkos protivljenju industrije organske hrane i ostalih kritičara koji su pokušali spriječiti tu odluku.

Uprava za inspekciju ministarstva poljoprivrede odobrila je nove jabuke koje je razvila kanadska tvrtka Okanagan Speciality Fruits Inc. uz obrazloženje kako je "malo vjerojatno da će predstavljati rizik za poljoprivredu zbog pojačanog tretiranja pesticidima".

Okanagan planira prodavati jabuke pod nazivima Arctic Granny i Arctic Golden i tvrdi da su posve identične običnim jabukama, osim što neće strunuti.

"To je velika stvar za nas, jedva čekamo da ih ponudimo potrošačima", rekao je direktor tvrtke Neal Carter koji je odluku uprave nazvao "povijesnom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Genetski modificirane jabuke bit će u manjim količinama dostupne krajem 2016. i trebat će još godine da bi postale široko dostupne.

Direktor udruge za organsku hranu Ronnie Cummins kaže da se jabuke i inače tretiraju desecima različitih pesticida, a genetske varijante još i više.

"Cijela ova stvar je još jedan veliki eksperiment na ljudima bez opravdanog razloga", istaknuo je.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara