Šaljite nam fotke: Šarenim čarapama za podizanje svijesti o Downovom sindromu

Foto: HRT, Čitatelji Indexa

NA DRUŠTVENIM je mrežama pokrenuta akcija "Šarene čarape".

Službeni prvi dan proljeća, 21. ožujka, obilježava se i kao Svjetski dan sindroma Down. Taj datum (21/3) predstavlja tri kopije kromosoma 21, koji je jedinstven za osobe s Downovim sindromom.

Usvajanjem odluke 10.studenoga 2011., Ujedinjeni narodi su prihvatili predloženu rezoluciju, te time iskazali podršku zaštiti prava osoba s Down sindromom u cijelom svijetu, a posebice u zemljama u razvoju.

Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape. Cilj je da svi pričaju o Svjetskom Down sindrom danu, a to možemo učiniti tako da nosimo vedro obojene različite čarape ili čak tri čarape za tri kromosoma. Cilj je jednostavan: ako vas ljudi pitaju zašto nosite različite čarape, recite svima da na bar jedan način želite stvoriti jedinstveni globalni glas za zalaganje prava, inkluziju i dobrobit osoba sa sindromom Down.

Akciju je pokrenula Maja Sever, a u galeriji možete pogledati kakve su fotke stigle na HRT-ovu adresu. Ako se odlučite sudjelovati u akciji, šaljite nam svoje fotke na foto@index.hr.

Udruga Down sindrom Zagreb, koja u sklopu projekta "Sunčana strana dlana" i ove godine organizira obilježavanje Svjetskog dana sindroma Down, upozorava da svakom djetetu s Down sindromom u Hrvatskoj još uvijek nisu osigurani pravodobna intervencija, te stjecanje vještina i znanja na temelju kojih bi se ono moglo uklopiti u školski sustav.

Djetetu s Down sindromom treba dati mogućnost da uz pomoćnika u nastavi krene u školu te na taj način ostvari pravo na obrazovanje, stjecanje novih spoznaja i znanja, ističe udruga.

U Hrvatskoj je trenutno 68 djece s Down sindromom potpuno integrirano u redovni obrazovni sustav (64 u osnovnu školu i 4 u srednju školu), dok je 30-ak djece ušlo u djelomičnu integraciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulazak i dobivanje mogućnosti školovanja u redovnom obrazovnom sustavu ovisi o dovoljno ranoj stručnoj intervenciji (edukacijsko-rehabilitacijskom tretmanu) koju je dijete prošlo, stečenim vještinama i znanju, te o pripremljenosti za školu.

Kod nas se još uvijek najznačajnijim kriterijem ulaska u obrazovni sustav smatra kvocijent inteligencije osobe što, ističe udruga, u nekim od zemalja EU već duže vrijeme nije kriterij ulaska. Ulazak ovisi i o otvorenosti i mogućnosti škole za uključivanje djeteta s Down sindromom.

Treću godinu zaredom Udruga Down sindrom Zagreb, u sklopu projekta Sunčana strana dlana, obilježava Svjetski dan sindroma Down tako što će u subotu i nedjelju prirediti prigodni program u glazbenom paviljonu na Zrinjevcu od 10,30 do 14 sati.

Pozivaju Zagrepčane s obiteljima da se priduže tog glazbenom događanju, te ako su u mogućnosti, doniraju rad udruge bilo kupnjom nekog od doniranih proizvoda na štandovima bilo pozivom na otvorenu liniju za donacije 060 92 00 (poziv 5,00 kn + PDV).

Prihod je namijenjen održavanju terapija s djecom i odraslim osobama s Down sindromom na području Zagreba i Zagrebačke županije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara