Sjećate li se kad ste posljednji put pogledali dobar film s Johnnyjem Deppom?

Sjećate li se kad ste posljednji put pogledali dobar film s Johnnyjem Deppom?

Foto: Press

JOHNNY DEPP nekada je pripadao holivudskoj eliti, malom broju zvijezda čije je pojavljivanje u filmu bilo garancija uspjeha na kino blagajnama.

Neovisno o tome pojavio se u komediji, drami ili mjuziklu, činilo se da Depp ne može pogriješiti i da sve čega se dotakne pretvara u hit.

No, čini se kako su ta vremena odavno iza njega, a publika se, izgleda, zasitila glumca i njegove izvedbe koja se, budimo realni, rijetko mijenjala.

Ovog tjedna njegova karijera pretrpjela je još jedan veliki udarac, a 60 milijuna teška komedija "Mortdecai" podbacila je na box officeu zaradivši tek četiri milijuna dolara. Usporedbe radi, to je tek 3% zarade koje su "Pirati s Kariba" zaradili u vikendu otvaranja.

Milijuni na stranu (jer to u Deppovom slučaju, unatoč povremenim flopovima i dalje nije prevelik problem) njegovi filmovi već godinama skupljaju i loše kritike, a "Depp je nepodnošljiv" i "krivnja za nekvalitetu 'Mortdecaija' pada na glavnog glumca", samo su neki od komentara na njegovu najnoviju izvedbu.

Upravo zato, novinar GQ-a Ben Travis pokušao se prisjetiti kada smo Deppa posljednji put gledali u dobrom filmu, a mogli bi se iznenaditi kad shvatite da je od posljednjeg kvalitetnog filma prošlo čak osam godina.

Za početak valja isključiti aktualni, uspješni i dobro prihvaćen "In The Woods" u kojem je glumio tek pet minuta (kritičari su upravo njegovu izvedbu naveli kao jedan od velikih nedostataka filma), "Rango" koji nije film, a isto vrijedi i za nekoliko epizodnih uloga ("Tusk" i "21 Jump Street").

Transcendence (2014)

Uloga: Dr. Will Caster
Zarada (u svijetu): $103,039,258
Budžet: $100 milijuna
Rotten Tomatoes: 19% pozitivnih kritika

Iako zarada od 103 milijuna dolara nije loša, kritika je pokopala redateljski debi Wallyja Pfistera.

The Lone Ranger (2013)

Uloga: Tonto
Zarada (svjetska): $260,502,115
Budžet: $215 milijuna
Rotten Tomatoes: 31% pozitivnih kritika

Uz pomoć publike diljem svijeta, Disneyjev veliki flop jedva je pokrio troškove snimanja, a Deppu u ovom slučaju nije pomogao ni preveliki budžet, ali ni poražavajuće kritike.

Dark Shadows (2012)

Uloga: Barnabas Collins
Zarada (u svijetu): $245,527,149
Budžet: $150 milijuna
Rotten Tomatoes: 37% pozitivnih kritika

Ovo je trenutak kad su mnogi kritičari primijetili da Deppu nasušno nedostaje kvalitetnih uloga. Unatoč zaradi, "Dark Shadows" smatra se jednim od najslabijih filmova Tima Burtona, a sudeći prema najnovijem "Big Eyes" čak je i redatelj poznat po dugogodišnjoj suradnji s Deppom, zaključio da u novom filmu neće angažirati glumca.

The Rum Diary (2011)

Uloga: Kemp
Zarada (u svijetu): $23,947,544
Budžet: $45 milijuna
Rotten Tomatoes: 50% pozitivnih kritika

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako nije riječ o najpoznatijem djelu Huntera S. Thompsona, nije bilo posebno iznenađenje vidjeti da ni publika ni kritika nije oduševljeno reagirala na ovo nespretno uprizorenje. No, u tom trenutku, Depp se još uvijek mogao izvlačiti na činjenicu da je njegov prethodni film zaradio preko milijardu dolara.

Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides (2011)

Uloga: Kapetan Jack Sparrow
Zarada (u svijetu): $1,045,713,802
Budžet: $250 milijuna
Rotten Tomatoes: 33% pozitivnih kritika

Dakle, ovo je posljednji stvarno uspješan Deppov film koji je opravdao status prave velike zvijezde. No, ujedno se radi i o najgorem filmu u uspješnoj franšizi, a istog je mišljenja bila i kritika koja ga je dočekala "na nož".

Turist (2010)

Uloga: Frank Tupelo
Zarada (u svijetu): $278,346,189
Budžet: $100 milijuna
Rotten Tomatoes: 20% pozitivnih kritika

Romantični triler proglašen je jednim od najgorih filmova godine, a tom prilog idu i očajne ocjene koje je film pokupio. Iako su nominirani za Zlatni globus, tijekom dodjele su bili predmet sprdnje, a na podbadanja Rickyja Gervaisa nasmijala se čak i druga zvijezda filma, Angelina Jolie.

Alisa u Zemlji čudesa (2010)

Uloga: Ludi šeširdžija
Zarada (svjetska): $1,025,467,110
Budžet: $200 milijuna
Rotten Tomatoes: 51% pozitivnih kritika

Još jedan dokaz da je Depp nikad glumio u filmovima koji su jednostavno rasturali na kino blagajnama. Uz zaradu od preko milijardu dolara, malo je tko mogao posumnjati u dobitnu kombinaciju Burton-Depp. Ipak, kritičari filmom nisu bili oduševljeni, a i mnogi su gledatelji smatrali da je film prilično loš s obzirom na odlične glumce i redatelja. Bilo kako bilo, priprema se dvojka, a uz zaradu od preko milijardu dolara, to i nije posebno iznenađenje.

Public Enemies (2009)

Uloga: John Dillinger
Zarada (u svijetu): $214,104,620
Budžet: $100 milijuna
Rotten Tomatoes: 68% pozitivnih kritika

Ako ćemo baš iskreno, mogli bismo reći da je "Public Enemies" Michaela Manna posljednji dobar film Johnnyja Deppa. Ipak, unatoč solidnoj zaradi i dobrim kritika, riječ je o filmu koji malo tko pamti i rijetki će ga se uopće sjetiti.

Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (2007)

Uloga: Sweeney Todd
Zarada (u svijetu): $152,523,164
Budžet: $50 milijuna
Rotten Tomatoes: 85% pozitivnih kritika

Napokon, pravi hit. Iako je zaradio manje od "Pirata" ili "Alise", radi se o filmu koji je utrostručio zaradu i u istoj mjeri oduševio publiku i kritiku.

Dakle, Burtonov mjuzikl snimljen je prije osam godina i to je njegov posljednji "pravi" hit. Hoće li suradnja s Burtonom rezultirati još jednim filmom koji prolazi dobro samo na blagajnama, pokazat će vrijeme, ali pogledamo li malo što je u pripremi, jedini stvarno dobar film mogao bi biti "Black Mass" mladog Scotta Coopera u kojem će Depp udružiti snage s Benedictom Cumberbatchom, Peterom Sarsgaardom, Joelom Edgertonom i Siennom Miller.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara