Sjevernokorejci mrze "Intervju", ali obožavaju ovaj holivudski hit

Sjevernokorejci mrze "Intervju", ali obožavaju ovaj holivudski hit

Screenshot: YouTube

PROŠLE godine cijeli svijet je saznao da Sjeverna Koreja nije najveći fan komedije "Intervju" koja se sprdala s njihovim vođom Kim Jong-unom, ali čini se da ipak ne preziru sve američko.

Barem tako tvrdi Andy Greenberg, novinar Wireda koji je u svrhe članka istraživao "zamršenu mrežu dilera filmskim sadržajima" u Sjevernoj Koreji. On je kazao da je reakcija na "Intervju" još kompliciranija od dramatičnih događaja koji su se odvili prije njegova izdavanja.

"Puno Sjevernokorejaca ne voli ovaj film. Ako vam nitko nije objasnio da je to komedija, da zapravo ne ismijava Sjevernu Koreju već sjevernokorejski režim, mogli biste biti uvrijeđeni. I mnogi Sjevernokorejci jesu", poručio je dodajući da se film u Sjevernoj Koreji mogao naći jako brzo nakon pojavljivanja online. "Sjevernokorejska vlada zna da se odvijaju te krijumčarske operacije. Dva dana nakon izdavanja kineski kamioni uspjeli su prokrijumčariti 'Intervju' u zemlju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A unatoč negativnim reakcijama među Sjevernokorejcima, Greenberg kaže da su daleko od toga da u potpunosti isključe zapadne filmove i TV showove. "Najdraže su im 'Igre gladi'. I 'Kućanice'", dodao je za Huffington Post. Saznao je i za neke druga druga zapadna izdanja koja su dospjela do Sjeverne Koreje. 21-godišnja aktivistkinja Yeonmi Park kazala mu je da je odrasla gledajući "Titanik", koji smatra "revolucionarnim". Među drugim njezinim favoritima su i "Pepeljuga", "Snjeguljica" i "Zgodna žena", a engleski je naučila govoriti iznova i iznova gledajući "Prijatelje".


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara