Skandal u Srbiji: Pjevača Željka Joksimovića osuđuju zbog homofobne izjave transseksualki Fifi u "X Factoru"

Screenshot: RTS, YouTube

DOK SE u Hrvatskoj lome koplja oko referenduma "U ime obitelji", Srbija se danas digla na noge zbog homofobne izjave pjevača Željka Joksimovića.

Sinoć je u prime timeu jedne televizije emitirana druga epizoda gledanog showa "X Factor" u kojoj se pojavio Filip Janevski iz Makedonije.

On se izjasnio kao transseksualna osoba rekavši kako mu je nadimak Fifi, što se nije baš svidjelo već spomenutom Joksimoviću.

I dok Fifijevo priznanje kod ostalih članova žirija (Emina Jahović, Kristina Kovač i Kiki Lesendrić) nije izazvalo nikakvu reakciju, Željko Joksimović mu je nakon što je otpjevao pjesmu "Dov'e L'Amore", rekao: "To se meni ne dopada, a dobro pjevaš."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako mu je rekao "NE", zahvaljujući glasovima ostalih članova žirija koji su rekli "DA", Fifi je prošao u idući krug natjecanja.

Ovim su se povodom u Srbiji oglasile LGBT organizacija Gayten-LGBT, Centar za promociju LGBTIQ prava i Labris, organizacija za lezbijska ljudska prava, najoštrije osuđujući sinoćnje ponašanje Željka Joksimovića.

"U reality showu natjecateljskog karaktera koji je emitiran 5. studenog, pop pjevač Željko Joksimović je pokazao osnovno nepoštovanje prema natjecateljici koja se identificira kao transrodna osoba. Željko je u direktnoj komunikaciji s Filipom Janevskim - Fifi iskazao najprije nepoštovanje, zatim nevjericu i gađenje, te na kraju diskreditiranje nje kao natjecateljice, i to na osnovu njenog rodnog identiteta, a ne na osnovu njenih pjevačkih sposobnosti. Željko Joksimović kao javna osoba ima odgovornost prema onome što u javnom prostoru izgovara. Isto tako i važnije, on pokazuje osnovno nepoznavanje prava na rodno izražavanje i krši Antidiskriminacijski zakon sudeći o osobi na osnovu njenog osobnog svojstva, a ne na osnovu njenih glasovnih mogućnosti. Na taj način, Željko Joksimović doprinosi još težem položaju transseksualnih osoba u Srbiji koje su izložene svakodnevnom nasilju i diskriminaciji na više nivoa", stoji u priopćenju.

Iako smo tijekom dana pokušali doći do izjave Željka Joksimovića, pjevač nam nije odgovarao na telefonske upite.

Nastup Filipa Janevskog i Željkovu reakciju pogledaje u nastavku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara