Skupljen novac za putovanje u Pamir, čeka nas hrpetina super fotki

Skupljen novac za putovanje u Pamir, čeka nas hrpetina super fotki

Screenshot: YouTube

NOVINAR Oleg Maštruko sredinom kolovoza planira posjetiti čuveni Pamirski Trakt te "ispucati barem 1500 fotki" od Horoga u Tadžikistanu do Oša u Kirgistanu tijekom pustolovine koja bi trebala trajati osam do devet dana.

A u toj njegovoj avanturi mogli ste sudjelovati na poseban način. Naime, Maštruko i ekipa putem kampanje na Indiegogu prikupljali su novac za ovo istraživačko putovanje, a traženi su iznos sada dosegli! Maštruko će svoj pothvat uobličiti u putopis s fotkama; u biti, fotke su fokus cijele priče, a budući da "slika govori tisuću riječi", i to na svim jezicima, kampanju su mogli podržati i oni koji neće razumjeti putopis na hrvatskom jeziku, dakle, svi oni koji nisu nužno iz Hrvatske i regije, a koji žele visokokvalitetne fotografije s ove ekspedicije.

Maštruko se na pomoći za svoje putovanje zahvalio preko Facebooka:

"Dragi ljudi, kampanja je skupila ciljani iznos i puno hvala svima koji su sudjelovali u tome! Sad zaista trebam otići u tu rupu svemira, nema muljanja i predomišljanja - mogu vam iskreno reći da je to malo zajeban feeling, nije to ugodan predio, ali imam obavezu prema supporterima, zalockan sam u tom smjeru, kud puklo da puklo, kao navođena raketa.... nema sad da se na proljeće predomislim ili kad dođe ljeto i more 'e ne da mi se', ko će sad na tu daleku planinčugu i pustu cestu i slično. Znao si tražit pare propalico, sad kupi prnje i fotoaparat i idi!! I budi zanimljiv tamo. Ali OK, već kad se počelo skupljati znao sam da moram ići, čak i da se ne skupi ciljani iznos.

Kampanja traje još 30-ak dana, i dalje se nude perkovi i sve funkcionira kao i dosad. U nastavku bih volio da naraste broj čitatelja i da se popularizira perk Fotopis. OK i Big Print + Sveta Voda je OK, te slike zbilja ispadnu dobro, ako netko ima 199 dolara, dobit će vrhunski zidni ukras i mislim da neće požaliti, plus vodu iz Karakola. Perk zahvale za 10 dolara sam maknuo jer i nije imao previše smisla - 10 dolara se može i ručno upisati kao "hvala" smile emoticon.

Ova kampanja je dakle trenutno ekstremno jednostavna, sa svega dva perka. Druge i skuplje perkove vjerojatno neću uvoditi, uzimajte Fotopis i savjetujte ga znancima, hvala! Bit će vam žao kad odem tamo da ne čitate o jadu i nevolji, ovo nije godišnji na Hvaru ili Maldivima, ovo je fucking Pamir!".

Pamirska visoravan najvećim je dijelom smještena u Tadžikistanu, u regiji Gornji Badahšan koja zauzima oko 45 posto teritorija zemlje. U njoj živi tek tri posto ukupnog stanovništva Tadžikistana. "Većina platoa je na visinama preko 3500 metara, no neki prijevoji idu i preko 4500 metara. To je gotovo visina Mont Blanca, najvišeg vrha u EU", piše Maštruko i dodaje da je "Pamirski trakt ruski naziv za jedini put koji presijeca tu zabit".

Maštruko kreće iz Horoga, na granici Tadžikistana i Afganistana pa niz M41 (službena oznaka Pamirskog trakta). Na cesti bi putovanje trebalo trajati pet dana, kada bi trebao stići do Oša u Kirgistanu gdje M41 završava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara