Slavna gitara uz pomoć koje je Bob Dylan promijenio povijest ide na dražbu

Slavna gitara uz pomoć koje je Bob Dylan promijenio povijest ide na dražbu

Foto: Guliver Image/Getty Images

SLAVNA gitara kojom se Bob Dylan "uključio u struju" na folk festivalu u Newportu 1965. godine idući će se mjesec naći na dražbi kuće Christie's i očekuje se da bi mogla biti prodana za čak pola milijuna dolara (2,8 milijuna kuna), objavio je časopis Rolling Stone.

Bilo je to prvi put da je Dylan na koncertu svirao električnu gitaru čime je izazvao sablazan, buru negodovanja i zvižduka njegove folk publike. Rolling Stone je koncert u Newportu nazvao jedinim od najvažnijih trenutaka u povijesti glazbe i ključnim trenutkom u Dylanovu prijelazu iz akustičnog folka u rock and roll.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gitaru je Dylan poslije zaboravio u privatnom zrakoplovu kojim je te godine njegov bend putovao na turneju. Od tada je gitara u posjedu obitelji Vica Quinta, pilota koji ju je pronašao ostavljenu u zrakoplovu. Njegova kći Dawn Paterson izjavila je da Dylanov menadžment nikada nije odgovorio na njihova pitanja što da rade s instrumentom. Dylan je prošle godine pristao da se gitara proda i odrekao se prava na vlasništvo, a nije poznato hoće li sudjelovati u dijeljenju dobiti s aukcije. Dogovor između Dylana i Dawn Peterson je tajan.

Dražba će se održati u New Yorku 6. prosinca.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara